Gå til sidens hovedinnhold

Bergensalpinist med 150.000 i filmstøtte

Artikkelen er over 2 år gammel

Alpinisten Bjørnar Neteland dro rett fra sesongbeste i Bulgaria til sin egen filmpremiere i Oslo. – Jeg er privilegert som kan kombinere to hobbyer – og leve av det!

Torsdag fikk han og broren Anders beskjeden de hadde drømt om: Vestnorske filmsenter gir bergenserne 150.000 kroner til å ferdigstille dokumentaren «Kampen om Førdefjorden» til TV-publikum.

– Det er mange som driver med dette og som jobber hardt for å få gitt ut det de lager, så at akkurat vi får denne støtten er veldig stort, sier Bjørnar Neteland.

27-åringen er noe så sjeldent som en alpinist fra Bergen som biter fra seg i verdenstoppen. Selv om denne sesongen ikke har blitt helt som han hadde sett for seg, var søndagens verdenscuprenn i storslalåm en opptur med en 24.-plass. Dermed kronet han det som har vært en drømmeuke.

Kjemper mot sjødeponi i Sogn

Brødrene driver NetelandsProduction. Fiskeentusiastene har blant annet en YouTube-kanal om fisking og vært med på TV-programmet «Bloggerne» på TV 2. Dokumentarfilmen «Kampen om Førdefjorden» er en personlig fortelling om brødrenes forhold til Førdefjorden. Det hele startet som en motstand mot det planlagte sjødeponiet i Vevring. Tirsdag skal dokumentaren vises for første gang for Oslo-publikumet.

– Jeg tror vi har en litt annen vinkling enn de fleste andre, og at saken er noe som trigger veldig mange. Det er også en sak som er i vinden for tiden, med regjeringens vedtak om sjødeponi i Repparfjorden for to uker siden, sier Neteland.

Saken fortsetter under bildet

 

Nå skal produksjonsselskapet Pandora Film AS i Bergen legge sitt siste hånd på verket, før den forhåpentligvis kan vises på TV. Filmen har Neteland i stor grad redigert i Chile, USA og Canada – «på veien» som profesjonell alpinist.

– Hvordan har det vært å kombinere disse to jobbene?

– Jeg har reist med en Mac og tre harddisker i fem år nå, og det går ikke utover idretten. Dette prosjektet har vi jobbet med siden vinter 2018. De fleste ser på Netflix, jeg kjører filmredigering når jeg er lei av å klippe på fiskeaction. Så det passer fint inn i skisamlingsrutiner. At det har blitt et såpass bra produkt ut av det, er veldig moro, sier han og ler.

Lever av skikjøring

Nå gjenstår det to verdenscuphelger av sesongen.

– Jeg har alltid sagt at jeg holder på så lenge det er gøy, og det er det fortsatt. Vi får sette oss ned og oppsummere etter sesongen, men jeg har ingen planer om å slutte nå.

Som landslagsutøver er skikjøringen hans levebrød.

– Jeg kan så vidt leve av dette med hjelp av gode sponsorer, men det er ikke en gullgruve akkurat. Jeg er privilegert som får lov å holde på med begge hobbyene mine, smiler han.

– Er planen å drive med film på heltid etter endt karriere?

– Ja, det er egentlig det. Det er veldig kult å skape historier, skape engasjement og få folk til å stille seg spørsmål ved etablerte sannheter, sier alpinisten og filmskaperen.

Kommentarer til denne saken