20-åringen hadde som juniorspiller meget gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. 2012 var et godt år for ham, men året etter kom nedturen.

– Det er et stort steg å gå fra junior- til seniorspiller. En forsvinner ut av juniorlandslaget, og det finnes ikke noe system i forbundet for veien videre. Ikke på samme måte. En står plutselig alene, forteller Marøy.

La bak seg et svakt år

Han mener at golf-Norge mister mange spillere med potensial akkurat i denne perioden.

– Det er tøft. En har siste året igjen på videregående, og en skal klare seg selv. Så kommer man fra et juniorlandslag der alt har vært lagt til rette for en, forteller han.

En uheldig episode på en turnering gjorde at han ble straffet av forbundet. Det skjedde tidlig i 2013, og gjorde ikke veien videre lettere.

– Det var et dårlig år for meg på golfbanen. Jeg fikk ikke spilt mange turneringer. Det var mest trening for meg selv. Her i USA er golfen blitt mer sosial igjen, forteller 20-åringen.

Stortrives på college

Tanken på å gi seg med golfen var likevel ikke et tema. Til det var han for glad i sporten, og Marøy hadde jo fremtidsplanen klar.

– Helt siden jeg var syv år har jeg drømt om å drive med golf på heltid. Den drømmen ville jeg ikke gi slipp på, bare fordi jeg møtte litt motgang. Tanken streifet meg ikke engang, selv om det ikke var alle dager som var like gøy, innrømmer han.

Planen var klar. Marøy visste at veien videre for ham var å komme seg inn på juniorcollege i USA. Det er veien de fleste norske golfere som satset videre fra juniorlandslaget valgte. Så slik ble det.

Han hadde flere tilbud, men valget falt på Odessa College i Texas. Det har han ikke angret på siden.

– Akkurat nå føles det veldig rett, men jeg skal innrømme at jeg også tenkte på å gå en annen vei. Spille golf på heltid, og ikke ha noe annet.

– Men slik det er blitt er skolearbeidet blitt en fin avkobling. Det går bedre og lettere enn på videregående, der jeg slet med motivasjonen, forteller han.

Så studerer han også noe han interesserer seg for. Planen er å stå med en bachelor i business i 2018, og så er målet:

Havnet på TV i USA

– Da skal jeg spille golf på heltid, smiler han.

Bergenseren har også rukket å gjøre seg bemerket i sitt første semester på juniorcollege. Under åpningsturneringen på hans egen skole, Odessa College Invitational, slo han til med golfspill som sørget for at han endte opp på amerikanske «Golf Channel».

På den første runden av turneringen slo han først en albatross, som er to slag på et par 5-hull. Det var på hull syv, og på det 13. hullet fulgte han opp med «hole-in-one».

Golfkanalen har et eget program med collegegolf, og prestasjonen til Marøy gjorde at han måtte stille opp hos programleder Ryan Lavner.

– Det er ikke vanlig med så mye oppmerksomhet i golfsporten hjemme i Norge. Så det ble mye på en gang, ler han.

Bergenseren var med i fem konkurranser forrige semester. Det endte med to seire. I resten av konkurransene har også havnet på pallen. Snittet hans per runde har gått ned nesten halvannet slag siden sist sesong.

– Lureste Vetle har gjort

Knut Børsheim er glad for at Vetle Marøy følger i hans egne fotspor, og spiller collegegolf.

– Jeg har vært en av de største pådriverne for at Vetle skal gjøre dette. Det var den eneste rette veien for ham videre, sier den tidligere europatourspilleren fra Fana.

Børsheim har lagt opp, men spilte en del med Marøy da han som aktiv var hjemme i Bergen.

– Det er ingen tvil om at Vetle har et stort talent, og dette er en erfaring som han vil vokse på. En golfspiller er på sitt beste når han er 35 år, så han har god på å bli proffspiller, slår Børsheim fast.

Han håper at Marøy også vil benytte seg av muligheten til å få en skikkelig utdanning mens han går på college. Slik Børsheim selv gjorde.

– Hvis Vetle bruker den muligheten han får nå, kan han i hvert fall bli en god europatourspiller på sikt, sier han.