Koronapandemien gjør at mange bergensere utsetter sommerferieplanene i påvente av gjenåpningen av Norge og Europa.

I fjor valgte de fleste trygg norgesferie.

Nå verker mange etter å gjenerobre Syden med sol, strand og varme.

– I utgangspunktet kan arbeidsgiver bestemme når i hovedferieperioden arbeidstaker kan avvikle ferie, men man har plikt til å drøfte fastsettelsen av ferie med arbeidstaker på forhånd, sier leder av LOs juridiske avdeling Atle Sønsteli Johansen.

Hovedregelen er at du kan kreve å ta tre uker ferie i hovedferieperioden, som strekker seg fra 1. juni til 30. september.


Bergensere booker Syden

Ferske salgstall fra turoperatøren TUI viser en dobling i feriesalget den siste uken. Bergen skiller seg ut med 244 prosent økning.

– Den største andelen av de reisende fra Bergen ønsker seg til utlandet i oktober og november. Skolenes høstferier og juleferier er populære blant barnefamilier. Jevnt over foretrekker bergenserne leilighetshotell og hoteller i det øverste prissjiktet, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Topp 3-reisemål fra Bergen er Mallorca, Tenerife og Kreta.

Les også

BA mener: Regjeringen må lage regler de selv forstår

– Hvilke rettigheter har arbeidstakere til å skyve på ferie, eventuelt ta ut ferie sent på året? Og gir koronakrisen noen unntak for gjeldende bestemmelser?

– Arbeidstaker kan kreve å bli underrettet om når ferien skal avvikles senest to måneder før ferien skal igangsettes, under forutsetning av at arbeidstaker uttrykkelig ber arbeidsgiver om dette. Restferien på 1 uke og 1 dag kan arbeidstaker kreve at gis samlet innenfor ferieåret, svarer LOs sjefsadvokat Sønsteli Johansen.

Jusseksperten legger til at arbeidsgiver og arbeidstaker har selvstendig plikt til å sørge for at ferien blir avviklet i løpet av ferieåret.

Equinor avvikler som normalt

Store bedrifter som Bergen kommune og Equinor endrer ikke sine rutiner for ferieavvikling til tross for koronakrisen.

– Vi ønsker at våre ansatte skal ta ut ferie som normalt, og vil oppfordre våre ansatte til det. Ferieavviklingen blir avtalt med nærmeste leder, og det er opp til leder og den ansatte å avtale ferie, sier plassjef Gunnar Nakken til BA.


Equinor har nærmere 30.000 ansatte. Rundt ti prosent av disse har base i Bergen.

– Planlegger dere endring i arbeidsmetoder, drift og hjemmekontor utover våren?

– Vi følger rådene til myndighetene, både lokalt og nasjonalt. Vi håper smittesituasjonen blir bedre, og at utrullingen av vaksine vil gjøre det mulig for våre ansatte å komme tilbake til jobb etter hvert. Vi vil nok jobbe mer fleksibelt, og kombinere fysisk og virtuelt arbeid etter pandemien, sier Nakken.

Bergen kommune: Ingen endring

Rundt 19.000 personer jobber fast i Bergen kommune. Henning Hauso er HR-direktør.

– Hovedinntrykket er at vi også i år søker å overholde ferielovens bestemmelser og samtidig levere tjenester til kommunens innbyggere. Det klarte vi i all vesentlighet i 2020, sier Hauso.

Han legger til at enkelte avdelinger, eksempelvis Bergen Brannvesen, har etablert egne beredskapsplaner med strenge smitteverntiltak. Målet er i størst mulig grad å skjerme beredskapspersonell og 110-sentralen.