Etter to år med pandemi-amputerte påskesesonger, gleder mange seg over at 2022 betyr en ekte påskeferie på fjellet.

På Geilo forbereder nå Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo, seg til storinnrykk fra påske.

– Vi håper på en rekordpåske. Nå har det vært to år uten skikkelig påskefeiring, der folk ikke har fått samlet familien og dratt på hytten.

Prima skiforhold

Ifølge den daglige lederen har skianlegg-selskapet opplevd rundt 16 prosents oppgang denne vinteren.

– I Hol kommune regnet de med 35.000 besøkende før pandemien, noe jeg tror det ender på i år også. Værmeldingen sier det blir litt grått i begynnelsen, og så satser vi på en heidundrende avslutning.

Eikrehagen avslutter med et aldri så lite frieri til de bergenske påsketuristene.

– Nå er det mye snø, og de må utsette den båtpussen sin. Det er jo noe spesielt med dere bergensere. Dere er veldig sosiale, og vi er veldig glad i dere. Nå håper jeg dere tar med storfamilien og kommer til fjells, sier han.

I Myrkdalen er hotellet er allerede utsolgt, og daglig leder Knut Ketterman sier til BA forholdene nå lover godt for påskeuken.

– Bakken er fantastisk. Det kom snø i går og forgårs, og nå er den terningkast seks.

Hotellsjefen tror mange gleder seg ekstra, etter to år utenom det vanlige.

– Stemningen er veldig god. Folk er glade for å kunne gå ut på ski igjen.

Går mot mildvær i fjellet

Selv om forholdene nå ser lovende ut på flere av skianleggene, kan meteorolog Magnus Haukeland helle isvann i blodet til bergenske skientusiaster.

– I Myrkdalen kan det komme spredt snø til helgen, men fra neste uke vil snøgrensen gå gradvis opp. Det kan nok gå over i regn etter hvert, i alle fall nede i Myrkdalen.

Forhåndsprognosene om mildvær i påsken gjelder også for andre populære destinasjoner, ifølge Haukeland.

– Både i Hemsedal og på Geilo vil det nok etter hvert bli mildere, noe som gjelder generelt for fjellene. Det blir kanskje snø øverst i trekkene, men mildere nederst i trekket, i alle fall på Hemsedal. Så kan det også bli plussgrader på Geilo, forteller meteorologen.


Etter en periode med snø og kulde, kan det altså nå gå mot væromslag til mildere vær. Dette medfører også økt snøskredfare.

– I påsken er det ofte mange som ferdes i fjellet, og da er det tendenser til flere ulykker. Vi anbefaler å følge med på varsom.no, og ikke bare se på varselgraden men også sette seg inn i varselet.