«Ocean Viking» er et ombygd offshoreskip som er eid av Sotra-rederiet Høyland Offshore. Siden starten av august har Leger uten grenser og den humanitære organisasjonen SOS Mediterranée reddet 356 flyktninger i Middelhavet.

– Det er et svært erfarent mannskap ombord, og båten er velutstyrt med det formål å huse mange mennesker og yte god medisinsk bistand til de som trenger det, sier Karine Nordstrand til BA. Hun er president i Leger Uten Grenser.

– Forferdelige forhold

Hun sier det er 103 barn under 18 år om bord i skipet, de fleste av dem uten følge av voksne.

– Vi klarer så langt å ivareta deres medisinske behov, men de er utmattet etter mange dager på havet og preget av det de har vært utsatt for i Libya, sier Nordstrand til BA.

Alle de 356 menneskene ble reddet i fire ulike redningsaksjoner.

– Mange av dem har levd under forferdelige forhold med slaverilignende arbeid, tortur, vold og utpressing. De vil heller risikere livet på havet enn å tilbringe en dag til i Libya, forteller Nordstrand til BA.

Om bord i båten er det et mannskap på rundt 30, hvorav cirka ti er fra Leger uten grenser, og ti er fra SOS Mediterranée.


Politisk spill

Helt siden flyktningene kom om bord, har man jobbet med å få hjelp av Malta eller Italia til å finne en trygg havn for båten. Så langt uten hell, og det politiske spillet om menneskene om bord pågår for fullt.

I Italia kjemper man internt om hvorvidt «Ocean Viking» og et annet redningsskip, «Open Arms», skal få legge til kai i en italiensk havn. Så langt har innenriksminister Matteo Salvini lagt ned forbud mot å ta i mot flyktninger. Salvini argumenterer med at Italia allerede har tatt imot hundretusener av migranter de siste årene, og han insisterer på at andre EU-land må ta mer ansvar.

I helgen måtte han gi etter og lot 27 mindreårige barn få gå i land fra «Open Arms».

Vil gjerne finne løsning

Her hjemme har justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kontant avvist at Norge har noe å bidra med i denne saken. Han har i stedet tatt til orde for at menneskene om bord må returneres til «trygge afrikanske havner».

Ifølge Leger Uten Grenser finnes det imidlertid ikke noe nordafrikansk land som kan garantere at flyktningene og migrantene blir behandlet i tråd med FNs krav.

– Vi vil gjerne få sette disse menneskene i land så fort som mulig. Det haster med å få dem trygt i havn. De har vært gjennom mye og bærer preg av det, sier Nordstrand, som likevel ikke kan gjøre annet enn å vente på en løsning.