Klar bedring for Tesla i Norge

Tesla taper penger på verdensbasis, men i Norge går det bra.

Tesla taper penger på verdensbasis, men i Norge går det bra. Foto:

Tesla Motors taper penger på verdensbasis, men den norske virksomheten tjener bra med penger, til tross for fallende omsetning.

DEL

[Nettavisen]: Tesla Motors Norway er eid av det nederlandske selskapet Tesla Motors Nederlands B.V. Virksomheten i Norge består av import og salg av elbiler, samt service og salg av deler, utstyr og tilbehør. Det norske hovedkontoret holder til på Rud i Bærum kommune.

Årsregnskapet til den norske virksomheten viser riktig nok et fall i omsetningen fra drøye 6,8 milliarder kroner i 2017 til knappe 6,6 milliarder i fjor.

Men kostnadene er ned i perioden med om lag 300 millioner kroner, slik at driftsresultatet bedret seg fra 52,5 millioner kroner til 98,6 millioner. Før skatt er resultatet opp fra 47,7 millioner kroner til 75 millioner.

Tesla skriver i årsberetningen at i 2018 solgte de Tesla Model X og S, mens fra februar i år har de også begynt å selge Model 3.

Drøyt 8500

Den norske Tesla-virksomheten solgte i fjor totalt 8584 modeller, en økning på 274 biler fra året i forveien. Økningen er hovedsakelig drevet av salget av Model X, som gikk fra opp fra 4721 biler i 2017 til 4399 bilder i fjor. Model S-salget steg med drøye 60 biler til 3651.

Wikipdia skriver at i Norge var det i februar 2018 registrert 22.000 Teslaer. Med fjorårets salg og salget i år, skulle det derfor rulle rundt drøyt 30.000 Teslaer på veiene i Norge i dag.

Fikk hjelp av Google

Tesla, Inc. er oppkalt etter oppfinneren, vitenskapsmannen og elektroingeniøren Nikola Tesla. Selskapet ble startet i 2003 av ingeniørene Martin Eberhard og Marc Tarpenning i San Carlos i California. Året etter kom sørafrikaneren Elon Musk inn.

Gründerne fikk blant annet inn ekstern finansiering fra Google-pionerene Sergey Brin og Larry Page.

I 2006 lanserte de Tesla toseteren Tesla Roadster, mens 2012 i kom Tesla Model S. Det er en stor 5/7-seters sedanmodell. Den tredje modellen var Tesla Model X, som kom i 2015, og er en SUV med firehjulsdrift.

Har bestilt lastebil

Tesla Model 3 (2018) er derimot en noe mindre, knappeløs variant. Den norske Posten har bestilt Tesla Semi, en lastebil som er under utvikling,

Det meste av bilproduksjonen til Tesla foregår i Fremont, California. I tillegg lager selskapet lager batterier i Reno, Nevada.

Artikkeltags