Det sier Bjørn Lægreid. Eller «Bjørn the Wolf» om du vil.

Han er bilberger, og mange kjenner ham fra TV-serien «Vinterveiens helter» på National Geographic Channel.

Nå er det imidlertid alt annet enn føret som gjør at bilistene trenger bistand. Det er så å si alt annet som går galt når nordmenn på ferie i eget land setter seg bak rattet og drar av gårde.

– Både jeg og Thord (Thord Paulsen, også kjent fra samme TV-serie journ.anm.) var lunkne til årets sommer i og med at vi ikke ville ha de utenlandske turistene. Men det skulle vise seg å være helt feil, sier Lægreid.

Måtte hyre inn hjelp

Da BA møter ham ved 1130-tiden torsdag, tar han seg en pust i bakken. Siden morgentimene har det gått i ett i verkstedet i Eidfjord. Slik har det vært en måned nå.

– Vanligvis har vi kanskje fem eller seks oppdrag for dagen. Den siste måneden har vi hatt mellom fem og tolv, forteller bilbergeren.

Det er blitt såpass travelt at han har måttet leie inn en hjelp. Den hjelpen har han fått fra Ørjan Herland (21).

– Jeg har ferie fra min vanlige jobb, så nå skal jeg jobbe her i fire uker, forteller 21-åringen.

Løse hjul, med kun én av fire bolter. Kulelager som ikke er som det skal. Biler som trenger starthjelp. Og så videre, og så videre.

Arbeidsdagene til Bjørn og Ørjan starter ved 7- eller 8-tiden, og de holder det gående til 21-, kanskje 22-tiden om kvelden.

– Det har aldri vært så mye som i år, forteller Lægreid.

Lang ventetid på verksted

Men ikke nok med at folk trenger hjelp med småproblemer. De som trenger mer hjelp, som ikke Lægreid rekker å ta unna på verkstedet sitt, må vente lenge.

– Jeg tør ikke ta på meg alle mulige reparasjoner. For hvis telefonen ringer og det er en trailervelt, så må jeg hive meg i bilen, forteller han.

John Almeland ved Voss Auto og Servicesenter bekrefter at det er travle dager ved verkstedet.

Med ferieavvikling, har de nå en mekaniker i arbeid.

– Akkurat nå har vi to ukers ventetid. Det er de planlagte arbeidene. Så prøver vi så godt vi kan å hjelpe folk med mindre problemer underveis, forteller Almeland.

Dette er bilbergerens tre råd

Dette er bilberger Bjørn Lægreids tre tips til deg som skal ut på norgesferie i bil:

  1. Bruk speilene og bruk hodet. – Ingenting er mer irriterende enn folk som kjører i sin egen verden og skaper kø, mener han.
  2. Etterstram hjulene! – Det kan gå fryktelig galt hvis hjulet løsner.
  3. Få en sjekk på bilen før du reiser på ferie. – Det ville vært det enkleste om alle gjorde.