Billigere enn Barolo

Landsbyen Barolo i Piemonte er verdensberømt for vinene ved samme navn, laget på Nebbiolo-druen. Men området har også rimeligere viner, som gir deg mye for pengene.

Landsbyen Barolo i Piemonte er verdensberømt for vinene ved samme navn, laget på Nebbiolo-druen. Men området har også rimeligere viner, som gir deg mye for pengene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nebbiolo er kongen av Piemontes druer. Men lillebrødrene Barbera og Dolcetto kan også gi deg flotte opplevelser – til halve prisen.

DEL

VIN Ikke minst gjelder det om du velger viner fra de virkelig gode produsentene. Som Aldo Vajra – en av klassikerne i Piemonte som har hele porteføljen av områdets berømte rødviner.

Nye trender

I tillegg til å lage noen av verdens aller beste rødviner – med Nebbiolo-druen som råstoff – i Barolo og Barbaresco, har Piemonte så mye mer å by på.

Barbera- og Dolcetto-druen lager riktig nok ikke komplekse og lagringsdyktige viner som de beste av Nebbiolo.

Men de kan derimot være konsumklare, fruktdrevne sjarmtroll som passer like godt til ren kos som til mat.

Tidene og trendene forandrer seg. Før var det mer fokus på at vinene skulle være mest mulig skreddersydd til områdets tradisjonelle matretter.

I dag vil vi også ha moderne viner som er drikkeklare nå, og som også kan nytes alene.

Aldo Vajra var en av de første i Piemonte som tok dette på alvor.

For ham er de enkleste vinene like viktige som de mer komplekse.

Han lager så gode viner som han bare kan – uansett om de er rimelige eller dyre. Og han er av den oppfatning at hans beste Barbera- og Dolcetto-viner har potensial i seg til å bli virkelig flotte – som du også kan lagre noen år, om du vil.

Økologisk dyrking

Vajra-familien har sine røtter i landsbyen Barolo i Piemonte. Aldo og konen Milena levde storbylivet i Torino da de tidlig på 1970-tallet bestemte seg for å flytte tilbake til landsbygden.

Det er ikke langt fra Fiat-byen Torino til vinområdene utenfor Alba. Men kontrastene er likevel store.

Aldo Vajra var blant de første i Piemonte som begynte å interessere seg for økologisk dyrking av druer.

Han hadde arvet vinmarker fra sine forfedre med Bricco del Viole som juvelen. Her plantet hans bestefar vinplantene for nærmere 70 år siden, som i dag lager Vajdas berømte Barolo Bricco del Viole.

Litt om litt har han kjøpt og utvidet vinmarkene sine. Og økt sin portefølje av viner. I tillegg til Piemontes tre nevnte klassiske druesorter, har han også områdets Freisa og Moscato. I tillegg dyrker han blant annet Riesling og Pinot Noir.

Ny Superiore

Grimaldi-familien har også laget vin i Piemonte i flere generasjoner. Vineventyret startet tidlig på 1900-tallet. I 1950-årene kjøpte de opp flere vingårder i området og økte produksjonen.

Senere har de modernisert hele produksjonsapparatet, men uten å glemme at det å lage vin alltid innebærer et nært samspill med naturen.

Grimaldi er inspirert av økologiske prinsipper med kun organisk gjødsling. De har opparbeidet seg et stort marked for sine viner, med eksport til en rekke lang – inkludert Norge.

I likhet med Vajra har de hele arsenalet av viner – med sine egne Superiore-utgaver av Barbera og Dolcetto.

2010-årgangen av Vecchia Groppone Barbera d'Alba Superiore ble nettopp sluppet på markedet.

Den har vært lagret i 12 måneder på store eikefat og er en litt dyrere vin enn Grimaldis ordinære Barbera.

Kommentarer til denne saken