Det var klokken 2311 at det unge ekteparet fra Kina ba om hjelp fra Trolltunga. De hadde vært på toppen, men klarte ikke å komme seg ned igjen fra fjellet. De ringte dermed politiet for hjelp.
– Det var den klassiske: De hadde litt for lite klær på, og hadde feilberegnet tiden. De ble mørkt, og de hadde ikke med lys, sier Lars Geitle ved operasjonssentralen i Vest politidistrikt til BA.
Det unge paret fortelte politiet at de var våte, kalde og iført tennissko.
Var på vei ned igjen
Operasjonssentralen i politiet kontaktet Røde Kors, men de har hatt så mange oppdrag den siste tiden at de ikke hadde frivillige til å sende opp i fjellet.
– Vi var i kontakt med Røde Kors, men dette ble det tredje oppdaget på Trolltunga denne dagen. De frivillige mannskapene hadde rett og slett behov for å hvile, sier Geitle.
Turistene fant en privat hytte i fjellet, og fikk overnatte der.
Oppdraget tirsdag kveld er det siste i en svært travel sommer for de som utfører redningsaksjoner i det populære området. Senest tirsdag måtte to tyske kvinner ha hjelp til å komme seg ned fra Trolltunga.
Områdeleder Bjørn Aril Fjeldsbø er områdeleder for Røde Kors Hjelpekorps område 5. Han forteller at de prøvde å kalle ut mannskaper som kunne ta seg opp til det unge ekteparet. Av de 50 som ble spurt, kunne én person stille.
Han anslår at oppdraget ville kreve mellom fire og seks mann, og til sammen rundt fire timers arbeid med forberedelser.
– Oppdraget krevde fire til seks mann, og cirka fire timer innsats med forberedelser og etterarbeid. Det ble gitt innspill til politiet om at dette oppdraget kunne overlates til sivilforsvaret, sier Fjeldsbø i en pressemelding.
Røde Kors har siden 20. august hatt ti redningsaksjoner i Trolltunga- og Odda-området.
– De fleste om natten i dårlig vær. Dette sliter på de frivillige familefolkene som rykker ut. Når disse turistene ikke befant seg i livsfare, valgte vi å spare våres mannskaper til mer krevende oppdrag. Hadde det vært reel nød, ville det kommet mannskaper fra andre deler av fylket.
Flere aksjoner denne uken
På sin Facebook-siden beskriver Odda Røde Kors Hjelpekorps situasjonen for de mange frivillige denne uken. Både onsdag, fredag og natt til lørdag var frivillige i aksjon for å hjelpe i det krevende terrenget i området.
Tre av aksjonene var ved Trolltunga, og en ved Rossnoss. Til sammen syv turister måtte reddes. I to av tilfellene kunne Røde Kors avbryte aksjonen fordi været bedret seg og dermed gjorde det mulig for 330-skvadronen å hente turistene med helikopter.
Slik beskriver Odda Røde Kors en av aksjonene:
«Kl 21.37 går alarmen igjen. 4 tyskere har gått seg fast i lia under Rossnos. Totalt 19 hjelpekorpsere fra Odda, Tyssedal, Etne, Kinsarvik og Voss Røde Kors Hjelpekorps var i sving. Sivilforsvaret bistod oss med telt og mat. 8 av hjelpekorpserne hadde kompetanse og utstyr til redning i krevende lende. Etter 14 timer var tyskerne kommet ned til vei. Våte og kalde, men i god behold og svært takknemlige for hjelpen de fikk. Vi takker for et godt samarbeid med våre hjelpekorpskolleger, Sivilforsvaret og Hardanger lensmannsdistrikt!»
700 høydemeter
Turen opp Trolltunga er 22 kilometer tur/retur og har en stigning på 700 høydemeter. Så langt i år har over 60.000 turister besøkt Trolltunga, og man venter rundt 100.000 besøkende i løpet av hele sesongen. Til sammenligning var det 70.000 i hele fjor.
5. september i fjor omkom en 24-årig australsk student ved Universitetet i Bergen etter at hun mistet balansen på vei ut på selve Trolltunga.
Kommunen jobber med å lage to nødbuer som skal plasseres langs stien. Der kan turister søke ly for uværet.
Fra før av eksisterer det en nødbu, som er plassert like innenfor selve Trolltunga.
Flere saker:
Årets 13. redningsaksjon ved Trolltunga
– Folk forventer å bli flydd hjem fordi de er trøtte
– Hva? Er det frivillige som redder folk i fjellet? Vøringsfossen er vilt, vått og nå noe tryggere