Onsdag morgen er siste nytt fra Den Norske Turistforening (DNT) at det har vært fem nye tilfeller av syke påsketurister ved deres hytter.

– Det er fint å kunne meddele at det stadig er færre sykdomstilfeller, i dag har vi fått melding om at det har vært fem nye tilfeller på hyttene Mogen og Raudhelleren fra i går kveld og frem til i dag. På hyttene vest på Hardangervidda, har det ikke vært noen tilfeller siden mandag, sier daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, til BA.

1900 overnattinger

BT melder onsdag formiddag at det også har vært syke ved Vestlia Resort på Geilo. Der skal 10–15 personer være smittet, og de blir bedt om å holde seg på rommene sine dersom de ikke reiser hjem.

Røde Kors har hatt det travelt på Vidda siden palmelørdag, og totalt har altså 46 personer blitt fraktet ut av Røde Kors sine mannskaper.

– Vi har hatt et fint samarbeid både med AMK og Røde Kors. Jeg forstår dersom de har opplevd denne situasjonen som krevende, men vi er i alle fall takknemlige for den jobben de har gjort. For vår del opplever vi at de har løst oppgaven fint, sier Wikborg.

Siden palmefredag og frem til onsdag, har DNT-hyttene på Hardangervidda hatt i underkant av 1900 overnattinger.

– Det er en oppgang på åtte prosent fra i fjor, noe vi selvsagt er svært glade for. Vi har heller ikke fått mange avbestillinger, men mange telefoner fra folk som vil ha informasjon om hva som skjer. Vi venter storinnrykk når påsken nå er skikkelig i gang, sier Wikborg til BA.

– Aldri opplevd lignende

Einar Irjan Ananiassen er seksjonsleder hjelpekorps i Hordaland Røde Kors. Han sier til BA at de totalt de fem siste påskene har hatt ti sykdomstilfeller de har håndtert. I år har de så langt hjulpet 45 personer.

– Vi har aldri opplevd å gjøre ting på denne måten før. Det har ikke vært en komplisert jobb for oss, for det har vært fint vær og fine forhold, men det har vært omfattende. Vi har vært bekymret for at våre mannskaper skulle bli smittet, men jeg har ikke fått noen meldinger om at folk har blitt syke. Det ville vært katastrofalt for beredskapen, sier Ananiassen.

Han anslår at rundt 20 personer har deltatt i uttransporteringen av de syke påsketuristene.

Koordinerte tiltak

DNT har jobbet tett med sine bestyrere på de betjente hyttene etter at noroviruset brøt ut på Hardangervidda.

– Vi har satt i gang koordinerte tiltak med håndhygiene. Dette er ikke noe nytt, men nå har vi gått ut og presisert hvor viktig det er, det er den beste metoden for å bli kvitt viruset. Dessuten er alle fellesareal vasket over med Klorin, utover vanlig renhold. I tillegg har vi kjørt inn ekstra såpe til hyttene for å forsikre oss at vi ikke skal gå tom, sier Wikborg.

Han legger til at det en praktdag på Vidda med sol fra skyfri himmel.

– Så nå håper vi folk kommer seg ut og får en fin påske!