Tirsdag ettermiddag kom den første telefonen. I tåke og tett snødrev hadde et utenlandsk reisefølge på fem vært ute i nesten ti timer. De var flere kilometer unna stien til Trolltunga.

Etter 13 timer ble de reddet i fjellet. Se video øverst i saken.

– En time etter vi hadde mistet stien bestemt vi oss for å ringe etter hjelp. Men vi hadde ikke mobildekning. Vi prøvde å gå tilbake til Tyssedal for å få mobildekning, men det tok lang tid for å finne et sted med bedre mobildekning, forteller Ashley Dessy.

Det er fem dager siden den dramatiske turen til Trolltunga. Dessy er nå i Praha, men hun ønsker å benytte muligheten til å takke Røde Kors for livet.

– Ekstremt slitne og bekymret

– Det tok lang tid før vi fikk dekning slik at politiet faktisk kunne høre oss. Vi var alle blitt ekstremt slitne og bekymret, sier Dessy.

Hun er usikker på hva som gjorde at de gikk seg vill.

– Vi fulgte det som viste seg å være en feil sti. Da været ble dårligere gjorde vi et forsøk på å snu, men forsto fort at vi hadde gått oss vill. I etterkant viser det seg at vi har gått i sirkler og kommet stadig lenger vekk fra den opprinnelige stien. Vi gjorde vårt beste for å finne stien igjen, men klarte det ikke, sier Dessy.

Hun forteller at på den siste stimarkøren hun registerte, sto det fire kilomter til Trolltunga.

Turfølget hadde ikke peiling på hvor de var, men det visste heldigvis politiet. Helikoperet måtte gjøre to turer før de fant turfølget.

– Første gangen var tåken så tykk at det var umulig for dem å se oss selv om vi kunne høre dem tydelig. Vi var lenge bekymret for de ikke skulle se oss gjennom den tykke tåken, forteller Dessy.

De befant seg i et området øst for Øvre Bersavatn. Mannskaper fra Tyssedal og Kinsarvik Røde Kors tok seg inn til turgåerne som befant seg på rundt 1400 meter. I tillegg deltok mannskaper fra Odda Røde Kors i aksjonen.

– Da jeg endelig fikk øye på redningsmennene begynte jeg å løpe mot dem, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

Politiet har aldri vært med på lignenede

Ingen av turgåerne var skadet, men de var våte og kalde. Det var snøstorm i området og to grader i luften.

Heldigvis var jeg og venninnen min godt kledd. Jeg hadde på meg en varm jakke og hadde husket å kjøpe hansker kvelden før. Men jeg er fortsatt kald, forteller Dessy til BA.

Hun visste at turen opp til Trolltunga var en vanskelig tur.

– Noen venner av oss hadde gått turen bare noen dager i forkant. Det tok dem fire og en halv time for å komme til toppen. Vi ble rådet til å ha med oss ekstra klær og mat. Dessuten mener jeg at vi var fysisk forberedt til turen.

Men politiet har aldri tidligere vært med på at noen har gått seg så til de grader vill på vei mot Trolltunga.

– Det er ikke noe jeg er stolt over. Jeg skjønner virkelig hvor viktig Røde Kors er i Norge. De reddet livet mitt, sier hun.