Da et kinesisk ektepar ba om hjelp til å komme ned fra Trolltunga tirsdag kveld måtte Røde Kors si stopp. De frivillige måtte rett og slett hvile.

LES OGSÅ: Røde Kors kunne ikke hjelpe kinesere på Trolltunga

LES MER: Snille hyttefolk reddet gråtende kinesere 

Turen opp Trolltunga er 22 kilometer tur/retur og har en stigning på 700 høydemeter. Så langt i år har over 60.000 turister besøkt Trolltunga, og man venter rundt 100.000 besøkende i løpet av hele sesongen. Til sammenligning var det 70.000 i hele fjor.

Så langt i år har Røde Kors Hjelpekorps hatt 27 aksjoner. Noen av dem har blitt avblåst, men bare de siste elleve dagene har de hatt ti redningsaksjoner i området Trolltunga/Odda.

– De fleste om natten i dårlig vær. Dette sliter på de frivillige familiefolkene som rykker ut, sier Bjørn Arild Fjeldsbø som er områdeleder røde kors hjelpekorps.

Tror de klarer det

Fjellguide Stian Ruud i Trolltunga Aventure har inntrykk av at det er del fellesnevnere ved de som må reddes:

– Mitt inntrykk er at det er folk som har for dårlig utstyr, er i dårlig form og har alt for lite erfaring med å gå i variert terreng og ikke kjenner til risikoen for å gå i høyfjellet, sier han.

Ifølge Ruud, som guider folk opp den krevende ruten, er det mange som kler seg for dårlig eller går i joggesko med lite eller ingen matpakke.  Noen begynner turen for sent på dagen eller uten å ta hensyn til værmeldinger.

– Når det florerer så mange bilder på nettet og sosiale medier, tror jeg mange tenker på dette som en tur «alle» klarer - det er det helt klart ikke. Og de det går utover er dessverre redningsmannskapet Røde Kors i lokalsamfunnet, som gjør en formidabel innsats, sier han.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Slik beskriver Fjellguiden ruten opp Trolltunga

«Det er en krevende og lang tur, som alt for mange undervurderer, også nordmenn. Den er merket rødt i nasjonal standard for skilting og gradering. Det betyr at turen er krevende og for erfarne fjellfolk, man bør i tillegg ha god utholdenhet og godt turutstyr. Det er spesielt to harde stigninger i starten av turen (mellom 600 og 700 høydemeter) som suger ut mye energi av turistene.

Den første stigningen (Brakufsa) kan til tider minne om Stoltzekleiven, men har et parti i slutten som på og etter regnværsdager kan være svært utfordrende på grunn av mye gjørme og glatte partier. Når turistene er ferdig med disse to stigningene er mange godt kjørte, da er det fortsatt seks, syv kilometer til Trolltunga i svært variert terreng til de er fremme.

Og på returen tror jeg mange undervurderer hvor tungt det er å gå nedover igjen med slitne bein og knær. Tar man i betraktning at folk ikke bryr seg mye om værmeldinger, samt ikke kjenner til farene ved tåke og hvor glatt underlaget blir under kraftig regn, så kan det bli svært krevende for noen og en hver.»

Kilde: Fjellguide Stian Ruud i Trolltunga Adventures

 

Tennissko og dongeribukse

Det kinesiske paret som måtte søke ly hos hyttefolk natt til onsdag, skal ha vært iført tennissko. Ifølge Ruud bør inngåtte fjellsko, ullundertøy og regntett bukse og jakke være et absolutt minimum av utstyr. I sekken en tykk ullgenser, en fleecejakke, hansker, lue og mye mat.

– Klassikeren er dongeribukse, ei skjorte og joggesko i bomull, som hopper fra stein til stein for å unngå å bli våte. Men det «verste» vi har sett må vel være de (mange) som går turen i sandaler. Vi møtte en i sommer som var to-tre kilometer fra Trolltunga, han gikk i joggesko og dongeri, og hadde en plastsekk i tilfelle regn. Det begynte å regne kraftig, tåken var på vei og vi anbefalte han å snu. Det gjorde han heldigvis, sier han.

24. mars:

Snøscooter måtte hente en skadet person med Grytenut.

4. juni:

Kjørte ATV inn for å hente en skadet person etter ulykke i Ringedalen.

11. juni:

Indiske turister i problemer på Trolltungastien. To personer reddet.

En russer og en pakistaner har problemer på Trolltungastien. Ble reddet.

16. juni:

Leteaksjon etter to personer som var savnet ved Trolltungastien.

8. juni:

En jogger savnet i tåke ved Møyfallsnuten.

11. juli:

En person med bruddskade trengte hjelp ved Trolltungastien.

En indisk turist fra India som befant seg på Trolltunga. Han var kald, desorientert og svimmel. Politiet organiserte luftambulanse som fraktet ham til en lege. Røde Kors var ikke involvert i dette oppdraget.

12. juli:

En person skadet i ankel ved Trolltungastien.

13. juli:

To personer reddet ved Brakufsa. Ryggskade, måtte bæres i syv timer.

19. juli:

To savnet ved Trolltungastien.

20. juli:

Beinbrudd ved Trolltungastien. Røde Kors ble utkalt, men snudde da luftambulansen kunne overta.

22. juli:

To skadde hentet ned fra Trolltungastien.

24. juli:

En person med kneskade hentet ved Trolltungastien

28. juli:

Par med problemer i Gryteskar.

28. juli:

To personer måtte hjelpes ved fem kilometermerket ved Trolltungastien. De hadde vondt i knærne og var utslitte.

3. august:

En person med kneskade måtte hjelpes ved fire kilometersmerket ved Trolltungastien.

6. august:

En skadet person måtte reddes ved Floren Trolltungastien.

9. august:

En skadet person trengte hjelp ved tre kilometersmerket på Trolltungastien.

Et mannskap på fire personer fra Odda Røde Kors ble natt kalt ut etter at et turfølge hadde fått problemer på stien inn til Trolltunga.

To personer var meldt savnet og til slutt var ni personer fra Røde Kors med på aksjonen.

Det var to personer som var savnet. En 31 år gammel kvinne og en 73 år gammel mann. Mannen måtte fraktes opp igjen på fjellet og bli hentet med helikopter på grunn av dårlig vær.

20. august:

To utslitte personer måtte hentes ved syvkilometersmerket på Trolltungastuen.

Tyrkere iført t-skjorter hadde fått teltet sitt ødelagt. Røde Kors ble tilkalt, men situasjonen ordnet seg før utrykning.

To utslitte turgåere ble tatt hånd om av hytteeiere.

23. august:

To amerikanere har vondt i knærne. Må hentes cirke tre, fire kilometer inn på stien.

26. august:

To meksikanere har problemer og trenger hjelp ved Trolltunga.

29. august:

To fra singapore og en inder har problemer i tåke og regn.

20. august:

To tyske kvinner mistet stien på vei ned fra Trolltunga. Kvinnene var iført regntøy, og hadde gått i fire timer da de bestemte seg for å snu. På veien ned ble det tett tåke og de mistet stien.

LES MER: Leteaksjon på Trolltunga etter to tyske turister

I tillegg til disse oppdragene, har også politiet og Sivilforsvaret hatt redningsoppdrag i området. 

Trolltunga

  • Er et utsiktspunkt i Skjeggedal i Odda kommune.
     
  • Turen opp Trolltunga er 22 kilometer tur/retur og har en stigning på 700 høydemeter. Hele turen tar cirka åtte timer.
     
  • Så langt i år har over 60.000 turister besøkt Trolltunga, og man venter rundt 100.000 besøkende i løpet av hele sesongen.
     
  • Til sammenligning var det 70.000 i hele fjor.

Kilde: Store Norske Leksikon og ut.no