– Generelt synes jeg folk er flinke når de ferdes i fjellet. Likevel ser vi fra tid til annen at folk får mer og dyrere utstyr, men at formen kanskje ikke står helt i stil, sier leder for hjelpekorpsene i Røde Kors i Hordaland, Kent Eivind Vorland, til BA.

Han sier noen legger ut på lengre og tyngre turer enn de egentlig burde.

LES OGSÅ: – Kom deg ut nå før regnet kommer!

– Selv om utstyret er bra, så må folk må huske på at man skal hjem igjen også. Jeg oppfordrer folk til å følge fjellvettreglene. De er høyaktuelle uansett når og hvor du befinner deg i fjellet. Nå i påsken når det har blitt litt sol, er det spesielt viktig å vise hensyn til skredfaren og ikke gå i altfor bratt terreng, sier Vorland.

13 skader

Røde Kors sin informasjonssentral holder til i Eikedalen, og så langt i påsken har hjelpekorpset vært involvert i 13 skader i fjellet, seks ambulanseoppdrag, fem leteaksjoner og ett skred.

Totaltallet for skader er 246 for hele landet til og med skjærtorsdag.

– Det er relativt lite skader i fjellet så langt denne påsken. På samme tid i fjor, var tallet 31, men da var påsken tidligere, og det var betydelig flere folk i fjellet, sier Vorland.

De 13 skadene de har rykket ut på er fire brudd/forstuinger i tilknytning til skitrekk, fem brudd/forstuinger i terrenget, ett tilfelle av nedkjøling, ett sykdomstilfelle og to småsår- og kuttskader.

– I tillegg har vi hatt seks rene helseoppdrag hvor vi har bistått helsepersonell med å frakte skadde eller syke personer til ambulanse. Blant annet var det en som falt ned fra hemsen på en hytte i dag, som vi hjalp til ambulansen, sier Vorland.

60 frivillige

Totalt er det over hundre frivillige som tilbringer påsken i beredskap på fjellet. De holder til på 16 ulike stasjoner over hele fylket. Blant annet finnes de på Kvamskogen, Finse, Maurset, Bergsdalen og Mjølfjell. Flere steder har de også skipatrulje.

Så langt denne påsken har det ikke vært noen leteaksjoner i fjellet, men i Bergens-området har Røde Kors den siste uken vært involvert i fem aksjoner.

– På det meste hadde vi 60 frivillige i sving på en gang. Det var under leteaksjonen på Sotra hvor vi kalte inn folk fra hele Hordaland, sier Vorland.

De deltok også i leteaksjonen i Nordhordland skjærtorsdag hvor en mann i 50-årene druknet etter å ha falt i sjøen ved Radøy.