Dette sier Bjarne Skintveit, som er boligfotograf i Bergen. Å ta dronebilder er en del av jobben hans.

Onsdag fikk bergensfotografen hakeslepp da han hørte denne nyheten: Samferdselsdepartementet ber Luftfartstilsynet vurdere forbud mot droneflyging i nærheten av viktig infrastruktur, ifølge BT.

– Jeg har ventet på at dette kunne skje, men er likevel overrasket. Problemet, slik jeg ser det, er at noen få enkeltindivider flyr uten mål og mening. Når mange i disse dager også er redd for spionasje, får kritikerne vann på møllen. Da risikerer vi å få et forbud som er veldig unødvendig, synes Skintveit.

Politiet: – Tenk dere om

Vest politidistrikt har blitt nedringt med droneobservasjoner som følge av en rekke drone-episoder, blant annet på Mongstad og Bergen lufthavn Flesland.

Torsdag måtte politiet gå ut med en offentlig melding til publikum om å roe seg ned:

– Tenk dere om før dere ringer!

I en pressemelding uttrykker politiet at de setter pris på at folk følger med. Men de ønsker at publikum kun melder inn ferske og konkrete observasjoner som har nærhet til viktig infrastruktur, eksempelvis olje- og gassinstallasjoner.

Boligfotograf Bjarne Skintveit tok dronesertifikat i 2017. Han setter sin yrkesstolthet i å fly lovlig og etter regelverket.

– Drone er et fantastisk verktøy for å få tatt gode eksteriørbilder. Men det er viktig å vise hensyn og ikke henge dronen rett foran stuevinduet til folk. Jo mer tettbygd strøk, jo mindre droneflygning bedriver jeg. Jeg har opplevd å ha diskusjoner med naboer som er irriterte, men de roer seg raskt ned når jeg forklarer hva jeg jobber med, sier fotografen til BA.

Ulovlige oppdrag

Han forteller at han har fått tilbud om oppdrag i flyforbudssoner, eksempelvis ved Haakonsvern.

– Da takker jeg høflig nei og forklarer kunden at denne er medansvarlig for lovbrudd, og at politiet kan inndra utstyret mitt. Dessverre vet jeg at noen kontakter konkurrenter som ikke er så nøye på å følge regelverket, sukker dronepiloten.

Tidligere fløy Skintveit store droner med prislapp på 40.-50.000 kroner. I dag nøyer han seg med lettere og mindre bråkete modeller.

– En 250-grams drone koster bare 7000–8000 kroner komplett med ekstra batterier. Teknologien er så god at billedkvaliteten er mer enn god nok.

– Hva tenker du om et mulig droneforbud?

– For meg personlig betyr det bare et begrenset økonomisk tap. Men det er synd for kundene som får dårligere bilder. Når det er sagt, burde det være unødvendig med et forbud hvis alle fulgte reglene, sier Bjarne Skintveit.

Russere pågrepet

Det er politiet som har ansvar å gripe inn mot ulovlig droneflyging, men etaten sier den har «noe begrenset evne» til å håndtere droner.

Dersom Avinor, Heimevernet eller andre oppdager en drone som må stanses, er det politiet de ringer. En reaksjon kan være å sette dronen ut av spill, men dette er et krevende arbeid, skriver Aftenposten.

Den siste tiden er flere russiske statsborgere blitt pågrepet i Norge for droneflyging og fotografering.

– Vi skal ikke bli overrasket hvis det blir flere slike pågripelser i tiden fremover, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under en pressekonferanse torsdag.

Fakta om droner

  • En drone er et fjernstyrt, ubemannet luftfartøy.
  • Det finnes både militære og sivile droner.
  • Militære droner brukes til å samle etterretning av militær relevans og å bære og avfyre våpen, uten å risikere livet til egne soldater.
  • Sivile droner brukes til mange ulike formål, som for eksempel hobbyfotografering og kommersielle videoproduksjoner.
  • Profesjonelle dronefotografer må ha godkjenning av Luftfartstilsynet i Norge og følge regelverket.

Kilder: Luftfartstilsynet, NRK