TORSBY, SVERIGE (Nettavisen): For noen uker siden var Dæhlie gjest i NRK-podkasten «I det lange løp» for å snakke om et tall som har fulgt han i mange år.
Tallet det er snakk om er 96 – det rekordhøye oksygenopptaket Dæhlie hadde under sine aktive dager som langrennsløper.
I podkasten forteller Dæhlie blant annet om hvordan han trente for å klare å få et så høyt O2-opptak, som i flere år gikk for å være verdensrekord uansett idrett.
I ettertid har podkasten spredd seg utover Norges grenser, og den finske avisen Ilta-Sanomat er blant dem som har plukket den opp.
Avisen måper over Dæhlies høye oksygenopptak, og stiller seg en smule undrende til om det faktisk kan stemme at han har målt et så høyt tall.
– En vill avsløring om skilegenden Bjørn Dæhlie – kan dette tallet i det hele tatt være sant? skriver avisen.
Får støtte i Norge
Den finske avisen virker altså å tro at tallet nesten er for godt til å være sant. I Norge er imidlertid situasjonen en annen.
En av langrennslandslagets mest rutinerte, Sjur Røthe, forteller at han i sine yngre dager testet over 90 i oksygenopptak. Han skjønner egentlig ikke at det stilles spørsmål ved om Dæhlies tall stemmer.
– Uten at jeg skal snakke meg selv opp, men når jeg har klart å få over 90 i O2, så er jeg ikke sjokkert over at en av verdens desidert beste skiløpere i en god periode hadde 96. Det kan jeg ta inn over meg og forstå, sier han til Nettavisen.
Vossingen får støtte av landslagskollega Harald Østberg Amundsen, som heller ikke har noen problemer med å ta innover seg at Dæhlie hadde hele 96 i O2-opptak.
Både Østberg Amundsen og Røthe mener imidlertid at langrennssporten har endret seg en del siden Dæhlies glansdager, noe som gjør at det kanskje ikke er like vanlig med så høye tall lenger.
Store endringer
– Langrenn er så komplekst og i dag er det mer styrkeavhengig for å gå fort på ski. Det er en annen teknikk og det er mer power i gåingen, sier Østberg Amundsen til Nettavisen.
Konkurransene har også endret seg en del siden Dæhlie holdt på, og utøverne har dermed også endret fokus mot hvilke egenskaper de skal prioritere, sier Røthe.
– Før var det litt mer individuell start og lengre løp, mens nå er det mer fellesstarter, og løypene innbyr mer til spurter og mer fart og kraft. Da har fornuften i de fleste langrennsløpere gjort til at det har blitt mer fokus på det i treningshverdagen også. Da er det ikke plass til å trene like mye kapasitet som før, forteller 35-åringen.
I podkasten forteller Dæhlie at han tror det var to grunner til at testen hvor han fikk 96 i O2-opptak gikk så bra.
– Jeg løp veldig fort og veldig lenge. Det var mange målinger over 90 den gangen, sier Dæhlie, som i dag er forretningsmann og mangemillionær.
– Gjort mye rett
Selv om Røthe og Østberg Amundsen ikke er sjokkerte over Dæhlies tall, er de enige om at han er et unikum når det kommer til kondisjon.
For å måle et høyt oksygenopptak er man også avhengig av å ha de riktige genene, i tillegg til å legge ned en alvorlig treningsjobb.
Landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget er imponert over jobben Dæhlie har lagt ned.
– Det er gjort mye rett på veien som har trigget og trykket på de riktige knappene som gjør at det O2-opptaket har blomstret på den måten det har gjort, sier han til Nettavisen.