Gå til sidens hovedinnhold

Bli med BA på minnevandring

Minnes jødene som ble drept under 2. verdenskrig

Elleve av de bergenske jødene som ble deportert under 2. verdenskrig hadde adresse på Møhlenpris. Minnemarkeringen på Møhlenpris sendes direkte torsdag klokken 1800.

Koronasituasjonen gjør at den årlige minnemarkeringen av deportasjonen blir noe annerledes i år.

Men markeres skal det, og nå kan alle som ønsker det delta via BAs timelange direktesending torsdag klokken 1800. Utviklingsredaktør i BA, Rune Eriksen vil lede sendingen.

Sammen med historiker og forfatter Per Kristian Selbak, vil Eriksen gå fra hus til hus der og formidle historiene.

– Jeg gikk rundt på Møhlenpris tirsdag – og det gjorde et sterkt inntrykk å gå fra adresse til adresse og høre historiene til disse familiene som ble drept av nazistene. Det er helt ufattelig, sier Eriksen.

– Vi vil fortelle kort om livene til de ulike skjebnene, tenne lys – og så avslutter vi det hele på Menneskerettighetenes plass ved siden av Raftohuset. Torsdag skal vi minnes – og denne sendingen er et lite bidrag til at de ikke blir glemt, sier Eriksen.

– Meningsfylt

26. november-komiteen, som i dag består av Sebak, Gunnar Wiederstrøm og NIls Fleten, har markert hendelsen i 25 år.

Per Kristian Sebak har skrevet boken om jødenes historie i Bergen, «Vi blir neppe nogensinde mange her», og er en av de fremste ekspertene på dette temaet i Bergen.

– Vi fortsetter å markere dette fordi det er det mørkeste kapittelet, ikke bare i Norge, men også Bergens historie. Det skjedde her, helt lokalt, og husene til disse menneskene står her fremdeles. Det er utrolig meningsfylt å få holde på med dette arbeidet og vi må fortsette slik at det aldri, aldri kan skje igjen, sier Sebak.

17 jøder ble arrestert i Bergen. Elleve av dem hadde adresse på Møhlenpris. Alle ble drept i konsentrasjonsleirene våren og vinteren 1943. Den yngste var ett år gammel.

– Jeg syns det er kjempeflott at vi likevel får gjennomført markeringen med hjelp av BA. Det pleier være mellom 100 og 200 mennesker som er med hvert år, så vi kunne ikke ta sjansen på en slik folkemengde i år. Nå får jo også enda flere anledning til å ta del i denne viktige markeringen, sier Sebak.

Laksovprisen

Annethvert år deles «Amalie Laksovs minnepris til vern om menneskerettighetene» ut.

To av Amalie Laksovs brødre bodde i Bergen og drev klesforretning. De bodde på Møhlenpris, og deres bolig blir også besøkt torsdag. Hun mistet far, ektefelle og fire brødre. Laksovs bodde i Oslo i 1942 og klarte å rømme til Sverige sammen med sin ett år gamle sønn Dan.

Amalie flyttet tilbake til Bergen etter krigen, der familien Scheer opprinnelig bodde og drev familiens klesforretning. Hun innstiftet minneprisen og sikret fra denne penger til minnesmerket som står ved inngangen til Vitalitetssenteret.

I år blir prisutdelingen digital og skjer før minnevandringen.