Fredag plasserte selskapet Ryde ut 350 grønne elsparkesykler ut i Bergen sentrum. Det skapte politisk indignasjon og flere av byens borgere var på grensen til sinte på de elektriske nykommerne. Mens noen ønsket det lettbente transportmiddelet velkomment, ba andre de ansvarlige pakke løperhjulene med seg og ta dritten ut av byen.

– Blir for trangt

BA møter Eva Kirkevik søndag ettermiddag. Det regner ute og mange av el-løperhjulene, eller sparkesyklene, som de også bli kalt, står forlatt rundt om i hele byen med tomt batteri.

– Min hund vil ta meg rundt alle element som ligger i veien, men det er ikke så lett å gå ut i bilveien. Fortauene i Bergen er så trange at det ikke er plass til å bare sette fra seg slike elsparkesykler, sier Kirkevik.

Sammen med Kirkevik møter Hanne Karlsen og Iva Srot opp, begge med ulike synshemminger.

Trioen er irriterte over det nye fremmedelementet i bygatene.

– Jeg var på en tur til Oslo i fjor høst, i anledning opptreningen av førerhunden min. Det første som møtte meg var en rekke slike sparkesykler. Det var vanskelig å gå rundt, sier Kirkevik.

Karlsen er like frustrert over byens nye farsott.

– Dette er ikke greit

– Jeg hørte dem ikke før de suste rett forbi meg da jeg gikk over Torget. De kom veldig brått på meg, og jeg synes det ble veldig vanskelig å gå videre. Vi er avhengig av å gå i rette linjer, og med utryggheten over å møte på disse elsparkesyklene, så er det ikke greit, sier hun.

Iva Srot sukker på spørsmålet hva de synes om at de grønne tohjulingene er ankommet byen.

– Gøy, sier hun med ironi i stemmen og fortsetter:

– Ett av problemene med disse er at vi ikke hører dem før de er rett ved oss.

Kirkevik er overrasket over hvor store løperhjulene er.

– De er lange og har ganske breie ratt. Jeg ble litt overrasket for jeg har på en måte ikke sett dem selv, sier Eva.

Alle tre mener tohjulingene er en plage for flere enn blinde og svaksynte. De kan by på problemer for alle som har forskjellige bevegelseshemninger, eller foreldre med barnevogn.

– Blinde trenger forutsigbarhet. Jeg har faste ruter hvor jeg går, og det kan i verste fall sende meg på ville veier om jeg må gå utenom en slik, sier Kirkevik før Karlsen legger til:

– Det er rett og slett et stressmoment.

Nå ønsker trioen at kommunens politikere skal forby den nye grønne og elektriske farsotten.

– Ta kontakt med oss

Daglig leder for Ryde Technology AS, Johan Olovsson inviterer Kirkevik til å ta direkte kontakt.

– Det hadde vært det aller beste. Jeg er veldig interessert i å høre hvordan vi kan løse slike utfordringer, sier Olovsson til BA.

Han forteller at det har vært veldig få problemer med de andre byene Ryde har plassert ut sine el-sparkehjul, og nevner Stavanger som et klasseeksempel.

– Der har vi et veldig godt samarbeid med Stavanger kommune, sier sjefen for de grønne sparkesyklene.

Dette var byutviklingsbyråd, Thor Haakon Bakkes (MDG) respons på de grønne tohjulingene:

– Dette er ikke greit i det hele tatt. De har ikke tatt kontakt verken med politiet eller Bergen kommune, men setter bare ut sparkesyklene over hele sentrum, sier byutviklingsbyråd, Thor Haakon Bakke (MDG),