Gå til sidens hovedinnhold

Blir 2022 det året du lar kjøttet ligge?

Juleferien er her. Heldigvis finnes det en syssel som passer perfekt mellom juleaktivitetene som gjentas år etter år. La oss skrive nyttårsforsetter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De av oss som er så heldige å faktisk ha ferie i romjulen, kan meske oss med hvilepuls og autosvar på e-post. Endeløse morgenstunder i rød julepysj og rykende varm kaffe, lange turer i snøvær og sol og lange middager etterfulgt av de samme julefilmene som i fjor. Det høres hyggelig ut, men sannheten er at juleferie er uutholdelig kjedelig. Etter få dager må hodet fylles av noe annet enn Kurt Nilsens salige stemme, og hendene trenger å brukes til noe er mer nyttig.

I år kan jeg heldigvis telle ned til årets slutt og se frem til begynnelsen på et nytt. Tidligere har tanken på et nytt år skremt livet av meg. Vissheten om at man har reist enda en runde rundt solen kan få selv den minst filosofiske av oss til å reflektere over de store spørsmålene. For en som grubler litt for mye kan nyttårsaften bli en kveld for mer eller mindre konstruktiv selvrefleksjon. Bruker jeg den korte tiden jeg har på denne planeten til noe godt? Hva bør jeg egentlig gjøre med livet mitt? Er det en rynke jeg ser i pannen?

I år er det annerledes. Aldri har jeg sett mer frem til å legge et år bak meg. 2021 var året vi skulle le av hvor tragisk 2020 var. Koronaen skulle endelig bli et tilbakelagt kapittel. Vi skulle treffes som før og jeg så frem til å starte opp igjen bokklubben med venner jeg nesten ikke har sett siden mars 2020. Jeg skulle dra ut og pilse og danse til langt på natt og krysse kontinentet med tog. Ikke minst så jeg frem til et stortingsvalg og håpet på en ny regjering som kunne få hjertet mitt til å banke av stolthet. Men fortsatt er ikke pandemien i sjakk. Og en regjering jeg ikke liker så altfor godt holder koronapressekonferansene.

Så jeg prøver igjen. Som i fjor har jeg store forhåpninger om at året som kommer skal bli bedre enn det vi endelig legger bak oss. Jeg er forberedt på skuffelse, men det skal i hvert fall ikke stå på egen innsats.

Så la deg inspirere. Kanskje blir 2022 ditt år også.

Det er fristende å begynne med klassikerne. Faren er stor for at de er glemt allerede 3. januar, men dersom man klarer å gjennomføre er det god grunn til å tro at man vil føle seg lykkeligere, sunnere og ha mer overskudd når året er omme. Det viktigste med de klassiske målene er at du må ha stor tro på deg selv, og at du klarer å legge vekk alle realistiske forventninger.

* Starte å trene eller trene oftere

*Spise sunnere

* Spare mer penger

*Drikke mindre alkohol

Men er det ikke litt egosentrisk å gå rett på ting som skal fikse eget selvbilde når FNs klimapanel har meldt kode rød og politikerne ser ut til å sitte stille i båten? Selv om det ikke akkurat redder skilpaddene å bytte ut plastskjeen på yoghurten med en mindre praktisk en laget av papp, skader det jo ikke å gjøre det man kan for klima og miljø. Det finnes tross alt lavthengende frukter om man vil gjøre sitt for å unngå økologisk kollaps.

* Hold beina på bakken og velg bort fly og bil når du kan.

* Shoppestopp! Bytting, leie, fiksing og brukthandel kan dekke de fleste behov.

* (trigger warning) Reduser kjøttforbruket! Det er bra for helsen også.

* Spar på strømmen. Selv om regjeringen tar regningen.

Men med så gode intensjoner er det jo trist om målene ryker. Personlig kan jeg som de fleste andre nordmenn vise til en ganske dårlig gjennomføringsstatistikk. De få gangene jeg har klart å holde meg til nyttårsforsettene gjennom hele året, har det vært forsetter som følger samme suksessoppskrift: Forsettene må være så konkrete at det nesten blir banalt, og det må være små justeringer som du ikke blir svett av tanken på å gjennomføre.

Så hva er den ene justeringen som kan gjøre 2022 til mitt år? Hva vil gjøre meg lykkeligere, sunnere og forhåpentligvis vare til året er omme? Det finnes et tiltak jeg har troen på, og som burde vært gjennomført for mange år siden: I år skal jeg slutte å prøve å bli bedre.

Ønsk meg lykke til.