Gå til sidens hovedinnhold

– Bloggere som tror de ikke påvirker unge, kan ta seg en bolle!

Artikkelen er over 4 år gammel

Blogger Kristin Gjelsvik (30) fra Bergen er kåret til årets forbilde.

– Gurimalla. Det føles så bra. Virkelig godt, sier bergensblogger Kristin Gjelsvik når BA spør hva hun synes om å bli kåret til årets forbilde, eller Sunn fornuft-blogger.

Mandag kveld deles blogger-prisen Sunn fornuft-prisen ut for første gang.

Prisen går til en blogger juryen mener «har engasjert seg sterkt mot skjønnhetspress hos unge jenter generelt og mot kosmetiske inngrep spesielt. Hun brenner for at selvtilliten til unge mennesker ikke skal defineres ut ifra hvor store lepper de har, hvor stor rumpe de har, eller hvordan de ser ut.»

– Dette er en veldig gjev og ikke minst viktig pris, vil jeg tørre å påstå. Det handler om å bruke sunn fornuft og at jeg er mitt ansvar bevisst når det kommer til hvordan jeg påvirker unge gjennom bloggen min, sier Gjelsvik.

Hun driver bloggen Styleconnection. Hun har blant annet gått hardt ut mot bloggerkolleger som skriver om og reklamerer for plastiske operasjoner.

Hindre kroppspress

Bakgrunnen for prisen er en Sunn fornuft-plakat som ble lansert for bloggere i sommer.

– Plakaten har ti punkter som skal hjelpe bloggere å holde seg unna tema og bilder som skaper mye kroppspress. 200 bloggere har så langt sluttet seg til plakaten. Vi vil hedre dem som aller best oppfyller punktene på plakaten, sier redaksjonssjef Inger-Lise Kvås i Kvinneguiden.

Gjelsvik sier hun ikke har endret innholdet på bloggen sin etter at hun sluttet seg til Sunn fornuft-plakaten.

– Jeg har vært bevisst på ansvaret i flere år.

– Hvor bevisst er du på hvordan du påvirker andre gjennom bloggen din?

– Så bevisst som jeg kan bli. Jeg vet så godt hvordan blogger påvirker dagens unge. De som mener det er for lett å skylde på bloggere når unge opplever kropps- og skjønnhetspress, kan ta seg en bolle. Det blir for lettvint å si. Jeg mener bloggere kan ta på seg mye skyld for kroppspresset.

– Heier på det naturlige

Sunn fornuft-plakaten

1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.  

3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9.  Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer:  116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

– Hva er din motivasjon for å blogge?

– Jeg ønsker å være en motvekt til den galskapen en del bloggere representerer. De som reklamerer for operasjoner og fillers og slikt. Sånn vil ikke jeg være. Jeg heier på det naturlige og ekte. Vi skal mene at det er ok å bli gammel. Ikke være redd for at vi får rynker og at ting begynner å sige, sier Gjelsvik engasjert og tilføyer:

– Den største motivasjonen min er de unge jentene som kommer til meg og forteller hvordan de har det og blir påvirket. Når jeg hører hvordan 10-åringer har begynt å spare for å få nye pupper, rumpeløft og nese når de blir 18 år, da blir jeg motivert til å sette ned foten. Jeg er søren meg den eneste i blogg-Norge som gjør det.

– Synes du dine bloggkolleger har blitt flinkere til å tenke seg om når de poster innlegg/bilder?

– Jeg tror mange bloggere trenger et tiltak som Sunn fornuft-plakaten. Det er bare så synd at de som kanskje påvirker mest og verst ikke slutter seg til plakaten, men gir blanke faen i hva som skjer med dagens unge. Det er nok å ta av på den fronten, og det er trist. Jeg blir bare så lei meg, det gjør vondt langt inn i hjertet, sier bergensbloggeren.

– Noe å strekke seg etter

Juryen bak kåringen av Sunn fornuft-prisen skriver blant også annet om Kristin Gjelsvik at hun bruker plattformen bloggen gir henne til å ta tydelig standpunkt i saker hun engasjerer seg i, og «viser hvilke muligheter som ligger i å påvirke positivt i en blogg. Hun gir andre bloggere noe å strekke seg etter.»

Caroline Ingebrigtsen som bor i Bergen, får Årets hederlige omtale for bloggen carolinesverden.com.

Juryen skriver om Caroline at:

«Etter at bloggeren sluttet seg til Sunn Fornuft-plakaten har vi sett at bloggeren har blitt mer bevisst på ordvalg når hun skriver om sensitive temaer som kosthold og trening. Hun har droppet kaloriberegninger på måltidene hun poster, og hun har sluttet å skrive om egen vekt og vektendringer»

Kommentarer til denne saken