Gå til sidens hovedinnhold

Ble ikke noe klokere

Artikkelen er over 4 år gammel

Les Brannbloggen.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Vinterstid, da snakker folk om England uten stopp;

om Mæn Junaited, Chelsea, Harry Kane og Jürgen Klopp

Og ellers blir det snakket litt om Lagerbäck sin tropp

På NRK så er det bare langrennssprint og hopp

Men nå er våren kommet, man kan glemme alt det andre

For Brann er det som teller, det kan ingenting forandre

I fjor så ble det sølv på oss - i år så blir det gull

Det siste var mest tøys, men det var også litt på tull

Vi startet årets alvor med en supercupfinale

Og sølv i den turneringen er slettes ikke gale

Ja bare tenk på Rosenborg, som liksom er så go’

For regner du fra bunnen ble de cupens nummer to!

Etter nesten fem måneders venting var vi endelig i gang med tellende kamper igjen. For første gang skulle det spilles en såkalt «Mesterfinale» i Norge  - i hvert fall den første med offisiell status - og Brann fikk altså æren av å bli den første klubben som tok sølv i den nye turneringen… Vi har god plass på arket med oversikt over klubbens meritter, så vi får føre det opp der for syns skyld. Rosenborg på sin side ble den nye turneringens nest dårligste lag. 

Brann startet best og fikk de første sjansene, men det gikk ikke lang tid før RBK tok over spillet. Imidlertid tok det halve omgangen før vi slapp trønderne til noen skikkelig sjanse. Den var imidlertid stor, og vi kunne takke Piotr Leciejewski for at vi fremdeles holdt nullen mot de regjerende dobbeltmesterne.

Da drøye halvtimen var spilt, slapp vi dem også til i målprotokollen da Milan Jevtovic avsluttet et angrep der vi slet med å henge med. Imidlertid skal det sies at vi hadde litt uflaks her siden ballen forandret retning i Jonas Grønner - og dermed satte Piotr ut av spill. 

Frem til pause skjedde det ikke så mye mer spennende enn at målscorer Jevtovic klippet ned Deyver Vega - men likevel gjorde tegn til dommeren om at det var ballen han tok. Ballen var imidlertid ikke i nærheten, så det er mulig håndbevegelsene ikke skulle bety «ball», men «kneskål».

I starten av andre omgang var det bare trønderne som skapte noe, og vi var bare en god polakk unna å ligge under med to mål. Da slet vi. Men da de to lagene byttet tre mann hver etter en drøy time, forandret kampen karakter. Da tok Brann klart over et kvarters tid, men vi klarte ikke å opprettholde presset kampen ut. På overtid doblet Tore Reginiussen trøndernes ledelse - selvfølgelig på kampens omtrent siste spark på ballen. 

Dermed ble det 2-0 til Rosenborg som bokstavelig talt fikk tittelen servert på et sølvfat. Eller som et sølvfat. 

Til helgen starter det virkelige alvoret. Mesterfinalen er jo bare en litt oppblåst treningskamp. I hvert fall nå som Brann tapte… Men ble vi noe klokere av hvor rødtrøyene står før seriestarten? Vel, strengt tatt ikke. Rosenborg var best, Rosenborg vant fortjent og Brann slet med å holde følge når Rosenborg satte opp tempoet. Men Rosenborg vinner da også etter alle solemerker serien. Det er neppe dem vi kjemper mot på tabellen når serien skal avgjøres til høsten. Det er fjorten andre lag som vil slite mot trønderne, det er fjorten andre lag Brann har mye større mulighet til å ende foran, og det er 28 kamper det er mer sannsynlig at vi vinner enn dem mot onsdagens motstander. Eller kanskje 27. På Fosshaugadn vinner vi jo sjeldnere enn vi gjør på Lerkendal…

Men selv om RBK var best, så syns jeg ikke de var så overlegne som en del medier vil ha det til.  Jeg ble ikke så voldsomt imponert, for de skapte ikke et vell av sjanser heller. Mer betenkelig er det kanskje at de ikke stilte toppet mannskap.

Ser man på tallene fra kampen, kom NTB/nifs.no frem til 5-1 til RBK i avslutninger på mål og 12-8 til dem i avslutninger totalt. Også undertegnede har brukt avanserte regnemetoder til å finne ut at RBK vant 9-5 i avslutningsforsøk innenfor sekstenmeteren. 

Nå gjelder det å få Amin Nouri, Torgeir Børven og Vito Womrgoor fra start, og Gilli Rólantsson på vingen.

Det grønne gresset imponerte forresten mye mer enn denne Nicklas Bendtner.

Publikum:

10681 solgte billetter må sies å være absolutt godkjent. Det var i hvert fall mye mer enn jeg fryktet til dette som nok mange så på som en litt oppblåst treningskamp. I fjorårets sølvsesong var det faktisk fire Brann-hjemmekamper som trakk færre tilskuere enn onsdagens mesterfinale.

Men for all del; tilskuertallet var inkludert partoutkort. Ikke alle disse ble brukt. Det er vi for såvidt vante med, og også det reelle oppmøtet var noe bedre enn det var på mange kamper i fjor. I følge Brann selv var det 8568 tilskuere reelt på Stadion i mesterfinalen. 

Stemningen var lenge avventende, men det kokte og var bra trøkk innimellom - og da spesielt da Brann våknet til liv etter trippelbyttet. Når Brann vil, vil også publikum. Det er slik det er i Bergen. 

(Fortsetter under bildene)

 

 

 

Hendelsene:

- 1. omgang: -

05:10: Daniel Braaten fosser oppover venstresiden og kommer seg rundt Johan Lædre Bjørdal som går i bakken. Fra dødlinjen slår Braaten utover mot Kristoffer Barmen som gir videre til Sivert Heltne Nilsen som skyter over fra tyve meter.

06:10: Braaten kaster til Barmen som får lagt inn fra dødlinjen. Han treffer ingen i rødt.

06:25: Milan Jevtovic har Bismar Acosta på seg og skyter et svakt skudd fra 23 meter. Det går langt utenfor.

09:50: Elbasan Rashani legger inn fra vår venstreside, men det innlegget spretter helt inn til Piotr Leciejewski.

14:10: Fredrik Haugen slår et frispark høyt inn i feltet. Ballen går over Jonas Grønner og RBKs keeper kommer ut med en halvveis mislykket utboksing, men han kommer ut og blokkerer Nilsens avslutningsforsøk fra vel fjorten meters skrått hold. Det blir corner.

14:45: Haugen slår corneren og Barmen stusser videre inn i feltet hvor Grønner ikke er langt unna å nå frem ved bakerste.

17:05: Haugen med et nytt godt frispark. Denne gang finner han Acosta som avslutter på direkten fra åtte meters skrått hold. Keeper redder og gir retur. Acosta stomper returen i mål, men linjedommerens flagg er allerede oppe. 

19:10: Deyver Vega er i returrommet når Jacob Rasmussen header utover etter en corner. Costaricaneren skyter fra sekstenmeteren. Skuddet går via Fredrik Midtsjø og et par meter utenfor til ny corner.

20:20: Vegar Eggen Hedenstad kommer til innlegg fra vår venstreside, og det går via Ruben Kristiansen og inn i feltet. Der får først Acosta stoppet første forsøk fra Rashani, før Grønner får blokkert et avslutningsforsøk fra tolv meter.

23:20: Hedenstad slår et frispark inn i feltet mot bakerste stolpe. Det er Matthías Wilhjálmsson nære på å sette i mål fra fire meter, men Piotr gjør en glimrende redning. Det blir corner. 

26:00: RBK setter opp tempoet og Midtsjø slår til med en avslutning fra 25 meter. Høyt over.

27:30: Rashani utfordrer - og rundlurer - Kristiansen. Han kommer inn i feltet og avslutter fra ti meters skrått hold, men Grønner klarerer. 

31:49; 0-1 - MILAN JEVTOVIC: Her har vi problemer med å henge med, trønderne finner hverandre og det hele ender med at Midtsjø sender til Jevtovic som avslutter fra fjorten meters skrått hold. Ballen går via Grønner og inn bak en utmanøvrert polakk i Brann-målet.

33:55: Nilsen slår frem mot Braaten, som ikke klarer å få kontroll på ballen inne i feltet - og til slutt pådrar seg frispark.

35:35: Piotr må ut og bokse et innlegg fra Mike Jensen.

40:30: Jevtovic klipper Vega rett ned, men forsøker likevel å vise til dommeren at han gikk på ballen. For å si det sånn; han var ikke i nærheten av ballen!

41:15: RBK får headet vekk et godt frispark fra Haugen.

42:00; gult kort, Brann: Deyver Vega

42:00; gult kort, RBK: Jacob Rasmussen

44:25: Jensen gir til Rashani som skyter langt utenfor fra fjorten meters skrått hold.

45:00 + 0:15: Pause. 1-0 til RBK. 4-1 til RBK i avslutninger innenfor sekstenmeteren.

- 2. omgang: -  

47:35; gult kort, RBK: Mike Jensen for en ufin takling på Vega.

51:15: Jevtovic kommer seg inn i feltet og skyter fra femten meters skrått hold. Grønner blokkerer.

51:30: Piotr kommer ut på siden av femmeteren og blokkerer umiddelbart et avslutningsforsøk fra Vilhjálmsson.

52:10: Piotr glipper en corner fra Hedenstad, og på bakerste header Jevtovic utenfor fra tre meter.

53:10: RBK dominerer nå. Midtsjø finner Jevtovic til venstre for seg, og sistnevnte avslutter fra syv meter. Det blir blokkert av Piotr som lager corner.

59:35: Braaten kjemper seg ned til dødlinjen og gir ut til Barmen som gir videre til Orlov. Sistnevnte avslutter fra ti meters skrått hold, men det blokkeres. Publikum roper på hands, men det ville vært en billig straffe.

60:15: Haugen slår en corner mot nærmeste hvor han finner Nilsens hode, men han får ikke ballen videre inn mot mål.

61:35; bytte RBK: Nicklas Bendtner inn for Fredrik Midtsjø

61:40; bytte RBK: Mushaga Bakenga inn for Elbasan Rashani

61:50; bytte RBK: Pål André Helland inn for Milan Jevtovic

62:10; bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Deyver Vega

62:30; bytte Brann: Amin Nouri inn for Daniel Braaten

62:55; bytte Brann: Torgeir Børven inn for Jakob Orlov

64:25: Haugen slår et frispark som går helt inn til keeper.

67:35: Nouri skyter fra skrått hold en meter innenfor sekstenmeteren, men det går langt utenfor.

69:05: Haugen slår fremover til Børven som av en eller annen grunn ikke klarer å få kontroll på ballen som ruller inn til keeper.

70:00: Brann hadde helt klart blitt bedre etter byttene.

70:50: Nouri kriger til seg ballen i duell mot Helland på midten. Så slår han et fremspill mot Børven som løper i bakrom og avslutter fra ti meters spiss vinkel. Det går høyt over. 

72:30: Brann fortsatte å presse

75:00: Acosta slår frem mot Skålevik som ikke klarer å få kontroll på ballen inne i feltet.

76:15: Piotr er ute og avverger når Helland får en sjanse.

81:50: Mushaga Bakenga skyter høyt over og langt utenfor fra 22 meter.

82:20; bytte Brann: Azar Karadas inn for Gilli Rólantsson

83:05, gult kort RBK: Bakenga for å rive av - og i stykker - shortsen til Nouri.

83:40: Haugen slår frisparket høyt inn, men keeper tar det.

85:05: RBK får frispark etter noen dueller inne foran trøndernes mål. 

86:20: Bakenga med noe som var en mellomting av skudd og innlegg fra 25 meters skrått hold, men Piotr tar det lett.

87:25; gult kort, Brann: Bismar Acosta for en sen takling på Bendtner.

88:10; bytte RBK: Tore Reginiussen inn for Anders Konradsen.

88:25: Helland skyter langt utenfor på et frispark fra over 30 meter.

88:50: Haugen med et elendig forsøk fra 30 meters skrått hold. Laaaangt utenfor. Om det var forsøk på skudd eller forsøk på innlegg, vet jeg ikke. Elendig var det uansett. Det vet jeg.

89:15: RBK-trener Kåre Ingebrigtsen får tilsnakk av dommer fordi han krangler med fjerdedommeren.

90:00 + 3:00: Det slås inn i Brann-feltet fra vår venstreside. På syv meter vinner Grønner hodeduellen mot Bakenga og header til corner.

90:00 + 3:45, 0-2 - TORE REGINIUSSEN: RBK tar en kort corner for å drøye tid, Nilsen og Nouri stjeler ballen fra dem, men Helland vinner den tilbake for trønderne. Han kommer inn i feltet fra siden og legger tvers over til Bendtner som på ett touch slår videre til Reginiussen. Hverken Grønner eller Acosta klarer å hindre ham i å avslutte fra like utenfor femmeterhjørnet. Ballen går via polakken og i mål. 

90:00 + 4:30: Kampen er over. 

Kampfakta (kilde: brann.no)

Brann - Rosenborg 0-2 (0-1)

Unicef Mesterfinalen. Brann Stadion. 10.681. Dommer: Svein Oddvar Moen, SK Haugar. Gult kort: Deyver Vega, Bismar Acosta, Brann og Jacob Rasmussen, Mike Jensen, Mushaga Bakenga, RBK.

0-1: Milan Jevtovic (32.)

0-2: Tore Reginiussen (90.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Gilli Rólantsson (Azar Karadas fra 83), Jonas Grønner, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen - Deyver Vega (Amin Nouri fra 63), Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 63), Daniel Braaten (Steffen Lie Skålevik fra 63).

Rosenborg (4-3-3): André Hansen - Vegar Hedenstad, Johan Lærde Bjørdal , Jacob Rasmussen, Alex Gersbach - Mike Jensen, Anders Konradsen (Tore Reginiussen fra 88), Fredrik Midtsjø (Mushaga Bakenga fra 63) - Elba Rashani (Pål Andre Helland fra 63), Matthias Vilhjalmsson (Nicklas Bendtner fra 63), Milan Jevtovic.

 

Linker:

BA om kampen

BT om kampen

VG om kampen

VGs livedekning

Dagbladet om kampen

TV2 om kampen

NRK om kampen

Brann.no om kampen

Høydepunkter

Flashscore

Kommentarer til denne saken