Gå til sidens hovedinnhold

Blytung dag i bergensvær

Vita Heine på 21.-plass i VM-tempoen

Artikkelen er over 2 år gammel

En skulle kanskje tro at en bergensdame taklet å sykle i regn. Men det ble for mye for de fleste i VM-løypene tirsdag, så også for Vita Heine (34).

Vita Heine kom til Stavanger fra Latvia for 15 år siden, for å gå på folkehøyskole. Året etter bar det til Bergen, der hun har bodd siden.

Men tross alle disse årene på Vestlandet, ble regnet som fosset ned over Yorkshire for mye for henne tirsdag. Det vil si; det ble for mye for de fleste.

Dansk dukkert

På formiddagen gikk rytter etter rytter i asfalten gjennom de digre dammene under U23-guttenes VM-tempo.

– Det var badedag, sier en lettere oppgitt Johan Price-Pejtersen til TV 2.

Dansken er regjerende europamester i tempo i U23-klassen, men var faktisk under med hele kroppen (!) da han gikk på trynet i en av de mange små innsjøene i løypen.

Les også

Eiking: – Er jeg ikke med? Det er for dårlig at jeg ikke har fått noe beskjed

– Utrolig at det ikke ble gjort noe, sier dansken, som mener rittet skulle vært utsatt.

«Crazy» vinner

Iver Knotten ledet U23-klassen etter halvkjørt løp tirsdag, men problemer med kjedet og til slutt bytte av sykkel ødela alt.

– På reservesykkelen var setet for lavt, og da ble det jo håpløst, sier nordmannen.

Damenes ritt ble utsatt med en time for å få mest mulig vann ut av løypen. Men forholdene gjorde at mange, som Vita Heine, ikke turte å gi full gass i nedoverbakkene i den kuperte traséen.

– Alle veltene for U23-guttene lå jo litt i bakhodet. I tillegg lærte jeg her at bare én skikkelig dag med testing ble altfor lite i en tempoløype med såpass mye bakker. I dag ble jeg i hvert fall feig i utforkjøringene. Jeg hadde nok ikke bremset så mye om jeg hadde kjent bakkene bedre, sier Heine, som kom til England direkte fra høydeopphold søndag kveld.

– Opplegget fungerte før EM (4.-plass), men her ble det feil.

Den andre norske damen til start tirsdag, Katrine Aalerud (24), var enda mer nådeløs enn Heine over egen innsats. Hun havnet helt nede på 31.-plass.

«Gammel dame på tur»

– Terningkast én. Forferdelig! Jeg fant ikke flyten og kjørte ikke det jeg skulle, er hennes ærlige dom over seg selv.

– Jeg hadde mer en søndagsfølelse inne i meg. Jeg var nok ikke flink nok til å pushe meg når det var så glatt, og ble nok litt for forsiktig. Det var en gammel dame på tur, sier hun.

En som overhodet ikke bremset eller kjørte som «en gammel dame på tur», var Dygert Owen (22). Den amerikanske jenten var i egen klasse på de 30 kilometerne i engelske Harrogate og tok gullet i utklassingsstil. Ned til nederlandske Anna van der Breggen på sølvplass skilte det formidable ett minutt og 32 sekunder. Bronsemedaljen gikk også til Nederland, ved Annemiek van Vleuten.

– Jeg er veldig imponert over det Owen gjorde her. Men hun er ung og litt crazy i utforbakkene, smiler Vita Heine.

Kommentarer til denne saken