16. mai solgte Vinmonopolet 15 prosent mer musserende vin sammenlignet med samme dato i fjor. Totalt ble det solgt over 182.000 liter boblevin, noe som er over 24.000 liter mer enn i fjor.

Vinmonopolets totale salg – vin, øl og sprit inkludert – stoppet torsdag til slutt på snaut 870.000 liter. Ifølge selskapet er det i størrelse bortimot en dobbel fredag og nesten 50.000 liter mer enn 16. mai i fjor, en generelt økning på 6 prosent.

En mulig årsak til folk handler litt ekstra i år, kan være at årets 17. mai faller på en fredag og at mange ikke skal på jobb dagen etter.

Ås slår Bærum

I Oslo, Bergen og Trondheim var musserende vin svært populært 16. mai. Bankkvartalet i Trondheim var den butikken andelen musserende vin var størst av det totale salget, hele 40 prosent.

Det er likevel i hovedstaden musserende vin er mest populært. Blant de 25 butikkene andelen boblevin er høyest, ligger 19 i Oslo.

 

I Bergen hadde butikken i Valgendorfsgate en andel musserende vin på 36 prosent av det totale salget. Det utgjør 3.422 liter!

Vinmonopolet på Bystasjonen hadde en andel på 34 prosent. Av 8125 liter som ble solgt i løpet av 16. mai i butikken, var 2768 liter musserende vin.

I forkant av 17. mai snakket BA med flere av byens utesteder, som fortalte at interessen for å forhåndsbestille bord og sprudlevin til 17. mai har vært enorm. Skjenkesteder med takterrasse hadde tjent hundretusener allerede før feiringen av nasjonaldagen har startet.

Videre på listen følger butikken på Straensentret i Stavanger og Tromsø sentrum med en andel på 26 prosent av det totale salget hver. Samme prosentandel var det også i Lillehammer, mens i Kristiansand på Lillemarkens kjøpesenter var andelen musserende vin 25 prosent.

Lite bobler

De regionale forskjellene er imidlertid store, og mye kan tyde på at musserende vin på nasjonaldagen er et urbant fenomen.

Aller minst musserende vin ble det solgt i øykommunen Herøy i Nordland, hvor andelen var 5 prosent av det totale salget. Heller ikke i Drangedal i Telemark, Myre i Nordland og Kjøllefjord i Finnmark ble det ikke solgt like mye bobler. På de tre sistnevnte stedene var andelen musserende vin 6 prosent av det totale salget.

Andelsgjennomsnittet i hele Norge var på 21 prosent.

«Happy hour»

Aller mest hektisk var det i polbutikkene mellom klokken 15 og 16 torsdag, hvor det gikk drøyt 140.000 liter gjennom kassene.

Torsdagens «happy hour» var like mye som en god tirsdag, ifølge Vinmonopolet, som sier det trolig kommer til å være årets mest hektiske time frem til juleinnspurten.

Steder med størst og minst salgsandel av musserende vin

Ti steder hvor andelen musserende vin var størst av det totale salget:

* Trondheim, Bankkvartalet. 40 prosent andel musserende vin

* Oslo, Steen og Strøm. 39 prosent andel musserende vin

* Oslo, Alexander Kiellandsplass. 39 prosent andel musserende vin

* Oslo, Grünerløkka. 39 prosent andel musserende vin

* Oslo, Thereses gate. 38 prosent andel musserende vin

* Oslo, Nydalen. 38 prosent andel musserende vin

* Trondheim, Nedre Elvehavn. 37 prosent andel musserende vin

* Oslo, Paleet. 37 prosent andel musserende vin

* Oslo, Oslo City. 36 prosent andel musserende vin

* Bergen, Valkendorfs gate. 36 prosent andel musserende vin.

Ti steder hvor andelen musserende vin var minst av det totale salget:

* Herøy. 5 prosent andel musserende vin

* Drangedal. 6 prosent andel musserende vin

* Myre. 6 prosent andel musserende vin

* Kjøllefjord. 6 prosent andel musserende vin

* Bø i Vesterålen. 7 prosent andel musserende vin

* Evenskjer. 7 prosent andel musserende vin

* Hitra. 7 prosent andel musserende vin

* Åfjord. 7 prosent andel musserende vin

* Båtsfjord. 7 prosent andel musserende vin

* Bjugn. 8 prosent andel musserende vin