– Det er for få boliger til salgs og kjøperne blir desperate og foretar en krampetrekning, sier Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest.

Klinker til med bud

Boligmarkedet i Bergen er hett for tiden. Det er bare vel 300 bruktboliger til salgs i markedet, og mange om beinet. Det fører til at stadig flere prøver nye metoder for å sikre seg boligen de vil ha.

– Alle synes kupping av bolig før visning er en uting foruten de som kjøper, men de vil også kjøpe på et usikkert grunnlag. De vet jo ikke hvor budrunden hadde stoppet, sier Raknes.

Flere meglerkontor i Bergen melder om økende tendens til at noen legger inn et høyt bud før for å eliminere konkurrenter før visning.

Fana Sparebank Eiendom melder om at det på Tveiterås i Fana nylig ble bydd 1,55 millioner kroner over takst før visning, og Privatmegleren hadde i fjor sommer et salg i Sandviken på hele 1,7 millioner kroner over takst før visning. Nylig hadde de også  et salg på 1,1 millioner kroner over takst før visning i Bergen Vest.

Boligen i Tveiterås i Fana var egentlig satt til 5,3 millioner kroner, men gikk for hele 6,85 mill. med en eneste budgiver - før visning.

– Kjøperen klinket til med et bud. Denne tomten skulle han ha, sier Fredrik Tøsdal i Fana Sparebank Eiendom.

Forskrift forbyr megler å formidle bud med kortere frist enn klokken 12 dagen etter annonsert visning, og de blir i prinsippet spilt helt ut av budrunden. Om selger aksepterer, er saken avsluttet.

– Vi liker dårlig denne måten å omgå lovverket på, sier Raknes, som mister kontroll på budrunden.

– At vi ikke får være med på den viktigste prosessen av boligsalget liker vi svært dårlig. Dessuten blir andre kjøpere veldig frustrerte. Tryggheten og dokumentasjonen for avtalevilkårene svekkes for både selger og kjøper, påpeker Raknes, som nylig selv formidlet et slikt boligkjøp som ble kuppet for nesten 700 000 kroner over takst.

– Ikke rettferdig

Han får støtte fra Kurt Buck i Eiendomsmegler 1.

– Grunnen til at kunder smeller til med svært høye bud er ofte at de forventer like høy eller høyere sluttpris dersom budrunde gjennomføres.

– Vi mener det mest rettferdige er at vinneren av budrunden får tilslag på boligen, sier han.

Einar Strand i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen bekrefter trenden.

– Dette skjer særlig i populære nabolag, og om noen har funnet drømmehuset, sier han.

Strand tror også at de høye prisene og mangelen på boliger gjør at flere tyr til dette trikset.

– Det gjør det vanskelig særlig for førstegangskjøpere.

Fredrik Tøsdal mener at boliger går høyt over takst før visning er et rent resultat av lite tilgang på boliger i marekdet. Selv kunne han også gjerne tenke seg å hatt en ordinær visning før salg, men han skjønner at selgere ikke tør å gamble om de får et godt bud i forkant.

– Når man får et tilbud på over 1,5 milloner over takst, da sier man jo ikke nei.

I Fana Sparebank Eiendom sier at mange som har blitt forbigått på grunn av solgt bolig før visning, sikrer seg privatvisning neste gang.

– Slik markedet er nå må man enten henge med, eller falle helt av, mener han.