1000 åpne hager

Til inspirasjon: Neste søndag åpner flere hundre hageverter oer hele landet hagene sine for publikum.

Til inspirasjon: Neste søndag åpner flere hundre hageverter oer hele landet hagene sine for publikum. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Om en uke kan du besøke én av «1000 åpne hager».

DEL

Søndag 14. august arrangerer nemlig Hageselskapet «1000 åpne hager».

Folk over hele landet kan da besøke en hage og hent inspirasjon til bruk i egen hage, terrasse eller balkong.

Alle de åpne hagene er registrert på nettet.

500 hager

Hageselskapet har invitert hageeiere, ansvarlige for skoler, helseinstitusjoner, parker, botaniske hager, kolonihager, museums-hager over hele landet til å åpne hagene sine 14. august.

– Det er ingen fasit på hvordan en hage skal se ut, målet er å vise et så bredt spekter som mulig. Hageselskapet ønsker at flest mulig viser fram hagen sin og deler sine erfaringer og sin kunnskap med andre, sier direktør i Det norske hageselskap, Tove Berg.

– Vi har ikke nådd 1.000 hager ennå, men er på god vei til 500, og det er vi veldig fornøyde med. Bare i Finnmark er nærmere 40 hager åpne denne dagen. I tillegg til private hager har vi fått flere sansehager, parker, museumshager og én barnehage.

Kunnskap og inspirasjon

Hagevertene har mye kunnskap om egen hage som de kan formidles besøkende. Å utveksle erfaringer kan være både fruktbart og inspirerende.

Ikke minst har de etablerte hageeierne mye informasjon om hvilke planter som tåler det lokale klimaet.

Det kan spare uerfarne, nyinnflyttede og nyetablerte plantedyrkere for både økonomisk tap og skuffelser.

Åpningstider

Når hagene skal åpne og stenge neste søndag er opp til den enkelte hageeier, men veiledende åpningstid er fra kl 12 til kl 17.

Har du ikke anledning til et besøk en hage akkurat i dette tidsrommet neste søndag, er det mulig å ta direkte kontakt med hageverten.

Da lar det seg som oftest ordne å komme litt i etterkant av arrangementet. Hageselskapet har oppfordret til ikke å ta inngangspenger, men noen hager må ta betalt for å få dekket egen utgifter.

Det kan også hende du får kaffe, kaker eller andre forfriskninger. Kanskje kan du kjøpe saft fra hagen, en avlegger eller en fin potteskjuler.

Erfaring

– Det er første gang vi gjør dette. Erfaringene og tilbakemeldingene fra hagevertene og de lokale hagelagene skal vi bruke til å forbedre arrangementet neste gang. Nyt en hage eller flere denne dagen, oppfordrer direktør Tove Berg.

Her kan du lese om en av de mange hagevertene som åpner hagen sin for publikum 14. august.

Artikkeltags