Annelise (22) har både hus og jobb, men velger å bo i en båt

Artikkelen er over 5 år gammel

30 står på venteliste for å gjøre det samme.

DEL

Annelise Nilssen (22) bor i en 39 fots seilbåt på Marineholmen.

Karmøy-jenten studerer til ingeniør i produksjonsteknikk ved Høgskolen i Bergen. Istedenfor å bo i en overprisen hybel i sentrum, valgte 22-åringen å ta med seg foreldrenes seilbåt og bosette seg på Marineholmen.

BILLIG LEIE

Her bor hun for 2.000 kroner måneden.

– Kom om bord, så skal jeg vise dere, sier hun.

På dekk står en sort damesykkel med kurv.

– Jeg har akkurat fått den og tenkte å bruke den opp til skolen på Kronstad, og bort på vaskeriet i Solheimsviken, sier 22-åringen.

EGET BARSKAP

Hun tar oss med ned i båten.

På gassovnen står en kjele med seks egg og koker.

Hun åpner kjøkkenbenken og vips kommer kjøleskapet til syne, med egen frysedel.

– Det er overraskende mye lagringsplass i en båt, sier 22-åringen, og viser frem skapet over salongen.

Her har hun barskap, og i skapet ved siden av står vinglassene.

VUGGET I SØVN

I hjørnet av stuen står en liten flatskjerm. Bordet ved siden av trekkes ut og omgjøres til et skrivebord.

– Også har jeg ordnet meg med 4G-sender, slik at jeg har god nettilgang, sier hun.

I enden av båten er det soverom, men god sengeplass. I takluken skimtes en knallblå himmel, og solen som snart forsvinner bak Løvstakken.

– Her blir jeg vugget i søvn hver eneste kveld, sier hun, og smiler.

– Det er kanskje ikke like behagelig hvis du har vært ute på fest?

– Jo da, det går fint. Da merker man ikke forskjell på om det er bølger, eller om man bare er litt dårlig, sier hun, og ler.

MINDRE KLÆR

For å ikke fylle båten helt, har hun latt en del pyntegjenstander bli igjen hjemme.

– Mange av klærne mine har jeg også droppet å ta med hit. Det er ikke akkurat verdens største klesskap her inn, sier hun.

Smykker og øredobber derimot, de har fått plass i båten. På veggen på badet henger de på rekke og rad.

– Siden det er så lite her, blir jeg tvunget til å ha orden. Alle tingene må liksom ha sin plass, hvis ikke ser det fort litt rotete ut, sier ingeniør-studenten.

VILLE BO ALENE

Siden studiestart har det stort sett bare vært finværsdager. Stormfulle kvelder og regn som hamrer på dekk, har Annelise fortsatt ikke opplevd.

– Vi får vente og se nå høsten kommer skikkelig, men jeg tror jeg skal klare å bli boende. Jeg er oppvokst med båt, og har vært mye på sjøen helt fra jeg var liten, sier hun.

Ved siden av studiene jobber 22-åringen med brønnteknikk i Nordsjøen. Det har hun gjort siden hun var 18 år. Pengene hun har tjent har hun investert i en enebolig hjemme på Karmøy. Den leier hun nå ut. Studielånet fra Lånekassen bruker hun til å betale ned huslånet med.

– Jeg liker å klare meg selv. Derfor var det heller aldri noe alternativ for meg å flytte inn i et kollektiv og dele bad og kjøkken med mange andre. Jeg liker å være min egen sjef, sier hun.

BOR VED KONTORET

Lenger ut på bryggen ligger Olav Hugaas med sin 33 fots seilbåt. Han jobber som systemutvikler hos Dof bare et steinkast unna. Til vanlig bor han på Frekhaug, men når det blir lange dager på kontoret velger han å overnatte i båten.

– Jeg sover i båten en til to ganger i ukedagene. Og hvis min kone og jeg skal noe i byen i helgene, sover vi gjerne i båten, sier Hugaas.

Han har verken vann eller TV i båten, men savner det ikke.

– Jeg sitter så mye foran skjermen på jobben, så det er deilig å bare slappe av med en bok eller lignende her i båten. Dusjingen blir det verre med. Det hender jeg bare tar en kattevask på jobben, sier han.

30 PÅ VENTELISTE

Tor Instanes, administrerende direktør i GC Rieber Eiendom, sier det har utviklet seg et eget maritimt bomiljø både i Solheimsviken og på Marineholmen.

De to havnene har nå rundt 50 båter hvor det bor folk deler, eller hele året.

De fleste bor i Solheimsviksen båthavn der det er etablert servicesenter med med dusjer, toaletter, vaskemaskin og tørketrommel som de fastboende har tilgang til.

– Vi er veldig glad for å ha så mange fastboende der, sier Rieber-direktøren til BA.

Rieber merker en økende interesse for å bo i båt, og Instanes bekrefter at det til tider har vært ventelister for å få båtplass i Solheimsviken. I dag står 30 personer på venteliste for å få fast plass i båthavnen i Solheimsviken

FÅR SERVICESENTER

De som har fast plass har tilgang til 16A strømkurs med egen måler. I tillegg er det ferskvann på bryggene.

– Vi etablerer også et servicesenter på Marineholmen i disse dager som vil kunne brukes av de som har venteplass i gjestebryggen, sier Instanes.

Les hvilke planer Rieber har for området her.

– Bryggene på Marineholmen ligger midlertidig mens vi arbeider for å realisere et nytt hotell, konferanse og messesenteret i Solheimsviken. Når hotellet er ferdig vil det være naturlig å se på om gjestehavnen skal flyttes til Solheimsviken, sier han.

Artikkeltags