Det gode liv på Puddefjorden

I stuen er det lite som tyder på at familien Tørresdal bor i båt. Thomas, Bertine, Inger Marie og Svein Olav .

I stuen er det lite som tyder på at familien Tørresdal bor i båt. Thomas, Bertine, Inger Marie og Svein Olav . Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

I 16 år har Svein Olav og Inger Marie Tørresdal bodd på gyngende grunn. Nå har familien slått seg ned i Puddefjorden med husbåten «La Belle Vie».

DEL

De tok med seg hele hjemmet da de flyttet og trenger ikke pakke når de skal på ferie. Bli med om bord til familien Tørresdal.

– Det var jo egentlig galskap. Jeg er ikke sikker på at vi hadde gjort det igjen hvis vi hadde visst hvor mye arbeid det var å bygge vår egen husbåt, sier Inger Marie Tørresdal (36).

Sammen med mannen Svein Olav (40) og barna Bertine (9 ½) og Thomas (5 ½) har de siden april i fjor hatt Puddefjorden som adresse. Den 75 fot store stålbåten La Belle Vie har fast plass på kaien bak Vil Vite-senteret, og med den 140 kvadratmeter store leilighet midt i byen, er familien en av mellom 50 til 100 personer som bor fast i båt i Bergen.

Foreldrene har bodd hele 16 år på gyngende grunn, og for de to barna er det utenkelig med en annen bomåte.

– Når folk spør hvordan det er å bo i båt, pleier de å svare «hvordan er det å bo i hus?», smiler mamma Inger Marie.

HJEM

Den staselige hvite damen «La Belle Vie» lyser opp i den mørke Puddefjorden denne ettermiddagen. Fra landgangen trår man inn i en liten gang, før man kommer inn i den store og luftige stuen med salong og spisebord. Bortsett fra at sjøen glinser rett utenfor de store vinduene, er det ingenting som tyder på at vi nå er om bord i en båt, og ikke en helt vanlig, urban leilighet.

– Spesielt at det er så høyt under taket gjør at det ikke oppleves trangt. Det var viktig for oss da vi bygde båten å skape komfort inne, samtidig som det skal se ut som en båt fra utsiden, sier foreldrene, som foretrekker å kalle det «bobåt» fremfor husbåt, siden det ofte forbindes med hus på lekter.

For i motsetning til mange andre flytende hjem er dette også en bruksbåt. I helger og på fine kvelder kaster de loss og er på fjorden på få minutter.

– For meg er den friheten det aller viktigste. Jeg er selv oppvokst ved sjøen og får abstinenser hvis jeg er for lenge i fjellheimen, smiler Svein Olav, som gjerne fisker, setter garn og dykker når han har anledning.

SELVGJORT

Familien har tegnet, designet og bygget absolutt hele båten selv, bortsett fra litt hjelp til sveisingen. Etter at skroget var på plass, kunne de flytte inn, og begynne på det innvendige arbeidet. Og her det ikke bare å bestille fra Ikea. Alt må spesialtilpasses båtens buede former. Alt fra kjøkken til bad og bokhyller er bygd selv, og paret har ikke tall på antall timer som er lagt ned i båten.

– Heldigvis er dette et prosjekt vi har hatt sammen. Ellers hadde det nok ikke gått, sier Inger Marie, som måtte bruke en stund på å modnes med tanken på å bo i båt for alltid.

– Det var tilfeldig at det ble båt da jeg trengte hybel i studietiden, og tenkte hele tiden at vi skulle få oss hus senere. Men med denne har vi bygd en båt vi kan bli gamle i, så lenge vi kommer oss opp og ned trappen, smiler hun.

Leiligheten har to etasjer, med tre soverom/lugarer, to bad, kjøkken/bysse, stue og TV-stue, i tillegg til en takterrasse på 65 kvadrat. Altså mer enn mange andre leiligheter i sentrale strøk.

– Vi mangler ingenting. Det er heller snakk om alt vi har «in additon», sier Svein Olav.

Det er nemlig mange fordeler med å ha hytte, hus og båt i ett. Da familien i fjor vår flyttet fra havnen i Haugesund til Bergen, trengte de bare å slippe fortøyningene. Skal de på ferie, har de hele hjemmet med seg, og de trenger ikke å skaffe barnevakt for å ta seg en luftetur på kvelden.

– Når barna har lagt seg, tar vi gjerne en tur ut på fjorden for å oppleve solnedgangen, sier paret, som heller ikke må sette seg i bilen når de skal handle.

– Vi tar like gjerne båten inn til Vågen for å gå på butikken. Det er enklest, smiler de.

IKKE BILLIG

Paret har lagt ned utallige timer og midler i La Belle Vie.

– For oss er ikke dette et billig boalternativ, vi kunne sikkert kjøpt flere hus for pengene vi har brukt på båten. Bare materialer har nok kostet oss fire- fem millioner, i tillegg kommer kostnader til vedlikehold, sier Svein Olav, som likevel velger å se positivt på pengebruken.

– Her har vi både hus, båt og hytte i ett, og dessuten hadde vi aldri klart oss uten båt, sier han.

Den staselige damen vekker oppsikt når hun kommer langs Vestlandskysten. Det er ikke få som har vært innom hjemmet deres, både kjentfolk og andre.

– Hadde vi tatt billettinntekter, hadde vi hatt gratis bosted for resten av livet, spøker familien.

Noen gode historier har det også blitt gjennom årene. I Gulen ble de tatt for å være mannskapet da den store yachten la til kai.

– De trodde det var noen flotte milliardærer som kom, men så var det bare noen slaurer fra Tysvær, ler Svein Olav.

GODT LIV

Mens Inger Marie er rektor på Holen skole, jobber Svein Olav som prosjektleder i Havyard, også der med skipsdesign. Den båtinteresserte mannen bygde sin egen båt allerede som 12-åring. Interessen har han ført videre til sine egne barn, begge to er enige om at de skal bo i båt for alltid!

– Når jeg er på besøk hos folk på land, hender det jeg blir sittende på gulvet å gynge, siden jeg er vant til at det bølger litt, forteller 9-åringen Bertine.

Hun går på Møhlenpris skole, mens broren Thomas går i barnehage på Fløyen.

Ved kaien på Marineholmen trives de godt, spesielt når det er aktivitet på bryggen eller når de kan tilbringe hele dagen på flybridgen på taket på La Belle Vie, «det gode liv» på fransk. Etter mange heftige år med bygging, synes de det er deilig å endelig kunne nyte sitt selvbygde hjem til det fulle.

– Et det «det gode liv»?

– Ja, det var jo det vi håpte det skulle bli da vi døpte båten, og det har vi fått.

Artikkeltags