(Siste)

De ser uskyldige ut, men kan være dødelig giftige.

At revebjelle og liljekonvall er giftige, er de fleste klar over. Men også mange andre av hagens vekster er farlige å spise. Noen planter har giftige bær eller rot, men ofte er hele planten giftig.

Alle bønder vet at barlind er livsfarlig for hester og unngår å plante denne busken dersom det er hester på gården. Men barlind er også giftig for mennesker, særlig nålene og frøene.

Tuja, busken som er blitt så utrolig populær de siste årene, er også giftig. I tidligere tider var uttrekk av tuja brukt som abortmiddel, men var så farlig at mange av kvinnene døde. Tuja er rik på flyktige oljer, som inneholder et svært giftig stoff, thujon.

At noe så yndig som ruteliljen kan være giftig, er nesten vanskelig på tro. Her er det løken, ikke selv planten som er giftig, men løken. Det er særlig hunder som blir forgiftet, de graver opp løken og spiser den. Dette kan føre til oppkast, kramper og til slutt hjertestopp.

Liljekonvall er kjent som en giftig plante og ingen voksne ville finne på å spise verken blad eller bær, men de fine, røde bærene kan virke lokkende på små barn. Det kan føre til alvorlige forgiftninger med blant annet kvalme og oppkast og diaré.

Storhjelm (venusvogn) er en av de virkelig skumle hageplantene. Det er mange som ikke er klar over at de har en slik plante stående i hagen.

Den er litt anonym når den ikke blomstrer og gjør ikke særlig mye av seg. Litt utpå sommeren blomstrer den med blå klokkeliknende blomster langs stengelen.

Denne planten regnes for å være en av de giftigste plantene i Europa og bør ikke stå i noen hage hvor det er barn.

Den er faktisk så giftig at bare det å plukke en bukett av blomstene kan forårsake forgiftning ved at plantesaften trenger inn i huden og framkaller utslett. Kommer plantesaften i kontakt med slimhinnene kan de fort oppstå en alvorlig forgiftning.

Alle deler av storhjelm er giftige, men roten er særlig farlig. Bare ørsmå mengder (2-4 gram) av roten kan ta livet av et menneske.

Tysbast er også en av de farligste giftplantene i hagen. Først og fremst på grunn av at den får så fine, røde bær, som virker lokkende på små barn. Men heldigvis smaker de virkelig vondt, så det er veldig sjelden barn svelger så mange som 10 – 12 bær, som er regnet for å være dødelig dose.

Mange regner revebjelle for å være en villblomst, men den blir mer og mer vanlig også i hagen. Den er vakker og villig, og i dag kjenner de fleste til at den er giftig. (Kilde: Giftplanter, skrevet av Harald Nielsen og Bente Sivertsen)

Alvorlige giftskader

Slik behandler du forgiftning med planter som kan virke på sentralnervesystemet, hjertet eller andre organer:

  • Fjern planterester fra munnen.
  • Gi straks noe å drikke.
  • Brekninger skal normalt ikke fremkalles i hjemmet.
  • Kontakt Giftinformasjonen 22 59 13 00.
  • Ved alvorlige symptomer ring 113.

Irriterende skader

  • Slik behandler du forgiftning med planter som kan virke irriterende for slimhinner, øyne og huden:
  • Hvis en tygger på et blad eller en annen del av slike planter kan en få irritasjon og blæredannelser i munnen.
  • Tungen og slimhinnen i svelget kan hovne opp. Irritasjonen kommer som regel raskt, men i sjeldne tilfeller kan det ta noe lengre tid.
  • Svelger en bær eller deler av stilk eller blad, kan det irritere mage og tarmkanal og gi smerter, brekninger og diaré. Sprut av plantesaft i øynene kan føre til sterk irritasjon.
  • Skyll straks grundig med lunket vann. Fortsetter øyet å være irritert, ta kontakt med lege/øyenlege. Ellers gjelder samme regler som ved annen forgiftning med planter.

(Kilde: Sosial- og helsedirektoratet)