Doblet taksten på tre år

Eiendommen ligger meget fint til, med sjøutsikt og gode solforhold. Dette var imidlertid også tilfelle i 2011, og kan ikke forklare doblingen av husets verdi på tre år.

Eiendommen ligger meget fint til, med sjøutsikt og gode solforhold. Dette var imidlertid også tilfelle i 2011, og kan ikke forklare doblingen av husets verdi på tre år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2011 var eneboligen på Ask verdt 3,5 millioner. I år er den plutselig verd syv millioner.

DEL

To forskjellige takstmenn har vurdert eneboligen på Ask på Askøy med tre års mellomrom, og kommet frem til vidt forskjellig resultat.

Den første takstrapporten fra mai i 2011 ga eneboligen en markedsverdi på 3 500 00 kroner, og en låneverdi på 3 150 000.

Den andre rapporten fra september i år har doblet markedsverdien på boligen, og gitt den en låneverdi på 6 300 000 kroner.

– NÆRMERE SYV MILLIONER

– Den første taksten virker veldig lav, det virker nesten som om det er noe feil, sier megleren som selger huset nå, Bjørn Arne Braathen.

Han presiserer at han ikke kjenner den verditakstrapporten, og at han forholder seg til den boligsalgsrapporten som foreligger nå.

– Det er jo en praktfull eiendom, og det finnes ikke mange slike på Askøy. Og dette er jo faktisk to boenheter, en hovedbolig og en separat generasjonsbolig, sier han.

Braathen sier at boligmarkedet alene ikke tilsier en verdiøkning på hundre prosent på disse tre årene.

– Er taksten på syv millioner realistisk, slik du ser det?

– Ja. Både jeg, selger og takstmann er enig om den. Det gjenstår selvsagt å se hva salgssummen blir, men alle som har vært på visning har gitt uttrykk for at det er en spesielt flott eiendom.

Ifølge Braathen har det vært to visninger på boligen, som ble lagt ut for salg den 1. november, Det er foreløpig ikke kommet bud på huset.

– UTBEDRINGER

Den første låne- og verditaksten ble utført av takstmann Finn Skarpenes i mai 2011.

Han presiserer at han ikke kan uttale seg om den spesifikke taksten, men sier generelt at han ikke har hørt om en takst som har steget med hundre prosent på så kort tid før.

– Det som kan spille inn er om boligen er utbedret i løpet av denne perioden. I tillegg svinger markedet mye, sier han.

I takstrapporten fra 2014, som er en boligsalgsrapport, kommer det frem at det er utført en del arbeid på huset mellom de to takstrapportene.

Flere overflater innvendig er pusset opp, en bod er nyinnredet, det er skiftet deler av kledningen samt malt ytterveggene, og det er montert nye vannbord på taket.

I utleieboligen er det gjort arbeid på grunnmuren, og i tillegg er pumperom med pumpe og trykktank nytt.

Huset har vannforsyning fra egen brønn, og i den nyeste rapporten er det nevnt at det er funnet spor av E.coli-bakterier i vannet. Dette er ikke nevnt i rapporten fra 2011.

– GJORT MYE

Takstmannen som har laget rapporten fra i år, Paal Pettersen, sier at det har blitt utført mye arbeid på eiendommen.

– Jeg var der første gang for et år siden, og påpekte en del ting. Disse er utbedret, og det er nok en av grunnene til at verdien er satt høyere, sier han.

– I tillegg kan det være at taksten var 2011 er undervurdert. Det er for eksempel et poeng at det er to separate boliger. Men til syvende og siste er det jo markedet som setter prisen.

Han presiserer at det er snakk om gamle hus, men at eiendommen har stort potensial.

– Det er for eksempel helt uproblematisk å sette inn renseanlegg til brønnen, sier han.

BA har vært i kontakt med husets eier, som ikke ønsker å kommentere saken.

Artikkeltags