– Drep sneglene nå

-Jeg lar boksene stå en uke på hvert sted, og flytter dem deretter til steder en erfaringsmessig vet snegl oppholder seg, sier Kjell Sandvik Jensen.

-Jeg lar boksene stå en uke på hvert sted, og flytter dem deretter til steder en erfaringsmessig vet snegl oppholder seg, sier Kjell Sandvik Jensen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ellers blir du invadert til våren, sier snegleforsker.

DEL

Brunsneglene har vært ekstra tallrike og plagsomme for mange hageeiere denne sommeren. På steder hvor vinteren i var mild, har sneglene hatt ideelle forhold for overlevelse.

Vil du minimere plagen til neste sommer, er det lurt å ta affære allerede nå, sier snegleforsker Bjørn Arild Hatteland ved Universitetet i Bergen.

Og det begynner faktisk å haste:

– Så sant en orker, gjelder det å plukke så mange en kan frem til slutten av juli. For da begynner de å legge eggene sine. Etterpå dør de.

Greier en å ta knekken på krypene før de rekker å legge egg, kan en redusere antallet snegler betraktelig til neste sommer, forklarer forskeren.

FORETREKKER ALKOHOLFRITT

Kjell Sandvik Jensen i Morvik i Bergen har funnet sin metode: Han drukner krypene i vørterøl.

– Jeg begynte å eksperimentere med sterke øltyper og ulike merker. Ringnes, blant annet, sier Jensen.

Men ølet til østlendingene dugde ikke, forteller han.

– Jeg har prøvd pils, lettøl og Munkholm. Men det viser seg at Hansas vørterøl har en fyldig, sterk lukt som tiltrekker seg snegl på lang avstand, forteller han.

Jensen heller væsken i en tom isboks og snitter et firkantet hull på to sider av boksen. Sneglene kryper oppi, og der blir de.

ØL LIGNER RÅTNE MUS

– Fordelen med denne form for krig er at sneglen kryper ned i boksen og drukner. En støtter også en lokal produsent, som selv jeg, som avholdsmann, har savnet på Branns draktreklame, sier Jensen.

Men hvorfor liker sneglene øl?

– Jeg er ingen ølekspert, men det er sikkert lukten av gjær som tiltrekker dem. Brunsneglene eter i stor grad døde dyr og planter, sier Bjørn Arild Hatteland.

Han forklarer at for en brunsnegl, kan duften av øl minne om det den vanligvis spiser. Som for eksempel en gjærende, død mus.

HER ER DE BESTE TIPSENE

Sammen med sine kolleger på insitutt for biologi har Hatteland i en årrekke forsket på brunsneglene. Forskerne har både gjort grunnforskning på eksempelvis tallet på egg og naturlige fiender, og vurdert hvilke tiltak som er mest effektive, enten man nå er hageeier, eller driver stort innenfor jordbruk.

– Hva er dine tre beste tips for hageeiere?

– Det første er å plukke så mange man orker. For å avlive, er det effektivt å helle kokende vann over dem, sier Hatteland.

Tips nummer to kan redde plantene dine:

– Problemet med brunsneglene, er at de også spiser friske planter. Om en ser at de liker spesielle planter veldig godt, går det an å gjerde dem inn. Sneglegjerder kan kjøpes på nettet. De vi har testet, har vært veldig effektive.

– Det tredje tipset er det du har nevnt. Om en vil spandere det på seg: Sett opp feller, fyll dem med øl.

Artikkeltags