Får hjelp til selvhjelp

«Sjef i eget liv» ble tirsdag lansert av Liv Signe Navarsete sammen med ungdom fra Groruddalen.

«Sjef i eget liv» ble tirsdag lansert av Liv Signe Navarsete sammen med ungdom fra Groruddalen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Dyre vaner og høye forbrukslån kan knuse boligdrømmen hos ungdom, men et digitalt verktøy er nå utarbeidet til hjelp i etableringsfasen.

DEL

Den digitale læingssimulatoren «Sjef i eget liv» er komponert for å hjelpe ungdom til å lage sitt eget budsjett og undersøke framtidsmulighetene for egen bolig. Det nye verktøyet kan brukes av alle som ønsker en bedre oversikt over økonomien.

Målet med verktøyet er at det skal gjøre flere ungdommer i stand til å ta kvalifiserte privatøkonomiske valg og legge opp til en sunn egenøkonomi.

I et samarbeid mellom Finansnæringens Fellesorganisasjon, Husbanken og Nav ble den digitale læringssimulatoren introdusert tirsdag.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete trykket på startknappen for simulatoren, og betegnet det nye verktøyet for yngre boligsøkende som ett av flere viktige tiltak.

– Vi vet at det er 6.000 bostedsløse, og mange av dem er i alderen 18 til 24 år. Dette blir et nyttig verktøy som viser hvor viktig det er for ungdom å spare penger tidlig i livet, sier Navarsete.


Viser sammenheng

Simulatoren viser sammenhengen mellom inntekt, forbruk og sparing. Den gir et bilde av konsekvensene ved ulike økonomiske valg.

– Dette er ett av mange viktige tiltak. I tillegg må vi styrke boligbyggingen, og da i første rekke i pressområdene. Dessuten må det bygges flere studentboliger. Det er også med på å utjevne forskjeller i økonomien, sier Navarsete til NTB.


Ofte på impuls

Nav tror det nye læringsverktøyet kan være nyttig for rådgivningstjenestene i kommunene og på Nav-kontorene i deres arbeid med ungdom.

I vinter viste en undersøkelse som ble gjennomført av Forbrukerrådet at valg av boliglån ofte preges av impuls og overdreven optimisme. En av konklusjonene var også at ungdom må få mer rettledning når de går ut i boligmarkedet slik at de kan ta rasjonelle og veloverveide valg. (ANB-NTB)

Artikkeltags