(Siste)

Dersom du planlegger å tilbringe påskeferien på hytta, er sannsynligheten høy for at du betaler dyrt for strømmen. Hyttestrømmen koster i snitt koster 50 prosent mer enn strømmen hjemme, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kostbare dråper

Omtrent halvparten av Norges befolkning velger å tilbringe påsken på hytta, og mange benytter anledningen til å være utendørs og i skiløypene. Men dusjen du tar etterpå, koster sannsynligvis langt mer enn det den gjør hjemme.

– I Norge gjenspeiler nettleien du betaler hva det koster å bringe strømmen fram til forbruker, sier Jens Regnström i strømbyttetjenesten ELskling.no.

– Hytter ligger gjerne utenfor allfarvei, og kostnaden for å bygge kabel må deles på færre forbrukere. Derfor har de fleste hytter dyr nettleie. Men det overrasker oss at hyttefolket også har gjennomgående høyere strømpris, føyer han til.

Dobbelt pris

Hytter og fritidshus betaler dobbelt så mye for nettleien og seks prosent mer for strømmen. Til sammen blir det 50 prosent dyrere enn hjemme, viser tall fra det norske strømmarkedet.

I tillegg til utbyggingskostnadene er det også andre faktorer som spiller inn på strømprisen.

– Hytteeiere betaler sannsynligvis mer for hyttestrømmen fordi de ikke er like prisbevisste når det gjelder fritidsboligen. I tillegg må du må aktivt velge strømavtale til hytta.

– Hvis ikke får du levert ekstra dyr strøm på såkalt leveringsplikt. Hyttefolket bør være bevisste på strømkostnaden, oppfordrer Regnström. (ANB)

Strøm og nett

  • For å få strøm inn til hjemmet eller hytta, kreves det to typer avtaler – en nettavtale og en strømavtale.
  • Nettavtalen er en avtale med selskapet som eier og drifter kraftledningene som fører strømmen fram fra kraftverket til hytta eller boligen.
  • Fordi det er lite lønnsomt å bygge flere strømnett i et gitt område, har du kun èn nettleverandør som i praksis har monopol. 
  • Den andre strømavtalen er med selskapet som leverer selve strømmen som overføres gjennom strømnettet.
  • Det er 118 strømleverandører i Norge, og du kan velge fritt hvem du vil kjøpe strømmen av. Unnlater du å velge strømleverandør selv, er nettselskapet pliktig til å levere deg strøm. Det tar de seg svært godt betalt for.