Gå til sidens hovedinnhold

– Folk møblerer for mye

Artikkelen er over 6 år gammel

Møt boligstylistene som «skaper en helt ny energi i huset ditt».

Klokken er ti om morgenen og opp innkjørselen til eneboligen i Loddefjord svinger Målfrid Vik, kollega Berit Haugan og Trond Eik i sin store varebil.

De tre driver Gallery Team, som blant driver med styling av hus som skal selges.

– Markedet har rett og slett eksplodert de siste årene, konstaterer Vik, mens hun og Haugan bukserer en diger hvit sofa opp trappene.

For det går bokstavelig talt hardt for seg når de tre skal omskape hjemmehygge til et salgsobjekt som skal selges.

– Det hender ofte at vi sier til eierne at de bare kan gå ut og ta seg en kaffe, for her er det full hylert, ler Vik, mens svetteperlene danser i pannen.

For, de fleste som hører ordet «interiørstylist» tenker nok kanskje nye pynteputer og luktelys. Slik jobber definitivt ikke Gallery Team.

– Nei, vi ribber rett og slett huset, sier Vik, mens hun skrur en lampe ned fra veggen.

PÅ BEFARING

Etter å først ha vært på befaring hos kunden lager Gallery Team en plan for hvordan huset skal fremstå best mulig potensielle kjøpere.

De kommer med forslag om å fjerne møbler, ta vekk det ene hjørnet på hjørnesofaen for å åpne opp rommet, ut med persiske tepper, og inn med nøytrale møbler, bilder og interiørdetaljer.

– Kunden får denne planen av oss, så hvis de bestemmer seg for ikke hyre våre tjenester er det bare å ta turen til Ikea, sier Vik, og legger til:

– Men det å betale for en styling er en liten pris i forhold til hva du faktisk får igjen for det.

På det 800 kvadratmeter store kontoret i Wernerholsmvegen har trioen en rekke møbler, bilder, tepper, lamper og dekor som de bruker på oppdragene sine.

– Bilen er nøye pakket til akkurat dette huset, og tingene våre blir redskaper for å skape en tiltalende atmosfære, sier Vik, mens hun henger et nytt bilde over sofaen.

– Vi fjerner alt som ikke skal være der, bærer inn nye møbler og sjauer i vei, sier hun og bretter opp ermene.

BLIR HOBBYPSYKOLOGER

Å flytte er en intens opplevelse.

Det å pakke ned tingene sine for at de skal gjenoppstå et annet sted setter i gang mange følelser.

– Vi er bevisste på at vi trer inn i en privat sone, men det viktigste for oss er at kunden får solgt huset sitt, sier Vik, mens kollega Eik konstaterer at etter 20 år i samme hus, vil nok møblene beære preg av mange moter og trender,

– Folk skjønner at de personlige tingene må vekk når bildene skal legges ut på Finn, da er det verre med TVèn humrer Eik, som er arkitekt.

– Folk møblerer etter fjernsynet. Det kan ikke vi ta hensyn til når vi skal style huset, sier han.

– «Skal vi ikke få se TV», sier folk når vi fjerner den. Da sier jeg: «Vil du se på TV, eller vil du selge?», ler Vik og legger til:

– Det kan høres tøft ut av og til, men det blikket vi ser på boligen med, er også det potensielle kjøpere vil se, sier hun.

– Vi vet hva som vil fungere på bildet, og presentere huset best mulig, sier Berit Haugan, mens hun ordner putene i sofaen.

– Vi blir litt «hobbypsykologer», det hender vi møter kunder som er i en vanskelig livssituasjon og må flytte, da er det en enorm tillit å få lov til å hjelpe dem, legger hun til.

De lånte møblene blir stående fra bildene er tatt, til etter visningene.

– Førsteinntrykket er det viktigste av alt, at folk tenker «her vil jeg bo», da byr de også, sier Vik.

OVERMØBLERER

Trioen konstaterer at «feilen» folk flest gjør er at de overmøblerer.

Greit når du skal bo der selv, ikke fullt så greit når boligen skal inspiseres av potensielle kjøpere.

– Når folk overmøblerer gjør det at rommet virker mindre. Vi tar ut møbler og lager større gulvplass, forteller Haugan.

– Det er heller ikke bra med møbler foran dører og vinduer, og alle disse tunge gardinene folk har stenger ute lyset, sier Eik.

– Alle vil ha en god energi når de kommer inn i et hus. Hvis det første du ser i gangen er en masse sko og jakker blir den energien med deg inn i resten av huset, sier Vik og sier også at det er viktig å tenke på hvordan det ser ut utenfor huset når du skal ha visning.

– Vekk med alt rot, og få opp lykter, blomster og gjør det hyggelig også der.

Trioen forteller om en takknemlig jobb, med mange fornøyde kunder.

– Det kjekkeste er når de sier «hvorfor i all verden kom ikke dere tidligere? Nå har vi jo lyst til å bli boende!», ler Trond Eik.

Kommentarer til denne saken