Frukten av eget arbeid

Fine, selvhøstede Aroma-epler.

Fine, selvhøstede Aroma-epler. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Høsten er en fin tid for alle som har frukttrær i hagen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

I disse dager kan de, bokstavelig talt, høste frukten av eget arbeid.

Selv om du bare har en liten hageflekk, er det plass til et frukttre. Det fins epletre så små at de kan dyrkes i en stor krukke. Og med et såkalt familietre, kan du få flere epleslag på én stamme. Slik kan høstesesongen forlenges.

De aller fleste moderne epletrær podes på lavtvoksende grunnstammer. Det betyr at treet vokser sakte og ikke blir så stort som i gamle dager.

Når det gjelder plommetrær, er det ikke så stort utvalg i svaktvoksende sorter, men Victoria er det plommeslaget som naturlig vokser svakest.

De fleste frukttrær selges i dag som karplanter, det vil si at de står i en potte eller kar. Tidligere ble frukttrær oftest solgt som barrotplanter. Det betyr at rotklumpen er bar, som regel pakket inn i en striesekk.

Fordelen med karplanter er at de kan plantes hele sommeren. Barrotplanter kan bare plantes tidlig på våren, før trærne har fått blad, eller seint på høsten, etter bladfall.

Før treet plantes skal det være saftspent. Det bør derfor stå natten over i en bøtte med vann. Da har planten tatt opp maksimalt med vann og er forberedt på omplantingen.

For å få et godt resultat er det viktig at plantehullet er stort nok. Hullet må være så stort at røttene kan bre seg utover og at dreneringen er så god at vann ikke blir stående i hullet.

I praksis betyr det at jorden bearbeides i cirka to meter i diameter og 40-50 cm dybde. Er det tung jord, må jordforbedringsmiddel blandes inn. Det kan være sand, veksttorv, kompost eller naturgjødsel.

Frukttrær takler cirka 30 prosent leire, er det mer, må jorda forbedres. En ideell jordblanding består av omtrent like deler leire, sand og porøst materiale som torv eller liknende.

Unge trær trenger støtte. Sett derfor ned en stokk i hullet og pass på at ikke røttene blir skadet. Treet festes til stokken med et gummebånd eller liknende. Ikke bruk noe som kan skjære seg inn i stammen.

Etter å ha satt treet i jorda, trampes jorda godt fast. Vann rikelig. Podestedet skal være synlig over jorda.

Så er det bare å vente. Etter noen få år, kanskje allerede neste år, henger det smakfulle epler eller plommer på det vesle treet.

Mer informasjon om planting og stell av frukttrær i boka Trivsel i hagen, utgitt av Det norske hageselskap. (ANB)

Denne saken er levert av Hageselskapet

Artikkeltags