(Siste)

Mange hageeiere er dermed så heldige at de har fått et vakkert og nyttig lite tre – helt gratis og uten å løfte en finger.

Mens rødhyll (Sambucus racemosa) ikke alltid er like populær, bør vi ønske svarthyllen (Sambucus nigra) velkommen. Den blomstrer med gulhvite, flate skjermblomster om våren.

I Danmark og Sverige er det vanlig å bruke blomstene til å lage hylleblomstsaft, et fast følge til varme dager på stranden eller en kjølende drikk på terrassen.

Om høsten får svarthyll store klaser med ertestore, svarte bær. Svarthyllbær er særlig egnet til saft. Vent med å plukke bæra til hele klasen er moden og kok saft bare av bæra, ikke hele klasen.

Saft av hyllebær kan blant annet brukes til fruktsupper, kompotter, en varmende toddy på kalde vinterdager og til gelé. Hyllebær kan også brukes til vin.

Saft av hyll inneholder mye C-vitamin og har i lang tid vær brukt som et middel mot forkjølelse og halsbetennelse.

I det hele tatt har svarthyll vær mye brukt mot sykdommer. Avkok av tørre hylleblomster har vært brukt som et middel mot feber. Det er fortsatt mulig å kjøpe tørkede hylleblomster på apotek og i helsekostforretninger. Helsekostforretningene selger også svarthylltabletter mot forkjølelse.

Svarthyllen kommer opprinnelig fra sørlige deler av Europa, Vest-Sibir, Lilleasia og Nord-Afrika. I Norge er den både en hageplante og en villplante.

Fuglene liker godt hyllebær og sprer frøene med avføringen. De kan derfor dukke opp både her og der, ute i naturen og inne i hagene.

Svarthyll blir regnet som en busk, men kan også vokse som et lite tre. Får det vokse fritt, blir det fra fem til syv meter høyt. Skuddene vokser fort, det tar ikke lang tid før årsskuddene er blitt flere meter lange.

Svarthyll er ikke særlig kravstor med hensyn til jord og vokseplass. Den liker sol, men kan klare seg i halvskygge. Den liker kalkrik jord, men kan også vokse på steder uten kalk.

Ifølge Hageselskapets sortsliste er den hardfør til sone H4 i innlandet og til H5 i kyststrøk. Busker som vokser på en varm og solrik plass, gir rikere og tidligere bærhøst.

I tillegg til den vanlige, ville svarthyllen, fins det flere sorter. «Purpurea» har purpurfargete blad og lys rosa blomsterskjermer, mens «Aurea» har gullgule blad og hvite blomster. (ANB)

Hyller hyllen

Et gammelt dansk vers forteller om bruken av hyll:

Hyldetre jeg klager dig,

feberen den plager mig.

Hyldetre nu har du vundet,

feberen den er forsvundet.