(Siste)

Den er fortreffelig som bunndekker, den trives der andre, mer kravstore, stauder ikke klarer seg, den kan formeres i det uendelige, den kveler ugress og den er helt uvurderlig i sommerbuketter.

Til tross for alt dette er det mange som ser litt ned på stormarikåpe (Alchemilla mollis). Den blir ikke ansett for å være «fin». En grunn kan være at den rett og slett er for lett å lykkes med.

At den selvsår seg og dukker opp både her og der, kan være en grunn for at de som har strengt planlagte hager ikke liker den. Men for oss som setter pris på planter som er frodige hele sesongen, som blomstrer fra juni til august, som dekker over bar jord og alskens hagesynder, er en hage uten stormarikåpe helt utenkelig.

Stormarikåpe er på mange måter en beskjeden staude. Den stikker seg ikke fram verken med skarpe farger eller spennende bladverk.

Bladene er blågrønne, nesten runde og «plisserte» før de folder seg helt ut. Bladene er mykt lodne på 20-40 cm høye stengler.

Alle som har gått ut i hagen en tidlig sommermorgen, mens det ennå er fuktig, har sett at det har samlet seg små dråper ytterst på marikåpebladene. Marikåpen har nemlig evnen til å skille ut overflødig vann fra bladene når den ikke klarer å få bort vannet ved fordamping.

Hver og en av stormarikåpens gulgrønne blomster er liten, men de vokser i store, luftige klaser, nesten som et slør over bladene. Blomstene lyser opp på skyggefulle steder og passer godt i buketter.

Stormarikåpe klarer seg nesten alle steder. Den er ikke nøye på jorda, men liker best lett fuktig jord. Den vokser både i sol og skygge, og liker seg godt under trær.

Den er lett å dele. En gammel rot kan lett deles opp i mange mindre biter. Ellers er det bare å lete etter frøplanter, de dukker opp både her og der. Frøplantene blir helt lik morplanten. Ønsker du ikke at planten skal frø seg må du klippe av blomstene når de er avblomstret.

Mange bruker stormarikåpe til å bekjempe ugress. Denne stauden er så tett og dekker jorda så godt at ugress får dårlige levekår. Selv skvallerkål har problemer med å hevde seg ved siden av stormarikåpe.

Stormarikåpens lillesøster, vanlig marikåpe (Alchemilla vulgaris), vokser vilt. Den ser stort sett ut som stormarikåpe, men er mindre. (ANB)