Han er BKKs eneste plusskunde

Familien Nakling i Sædalen er BKKs eneste privatkunde som også er plusskunde - de leverer strøm til BKK.

Familien Nakling i Sædalen er BKKs eneste privatkunde som også er plusskunde - de leverer strøm til BKK. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Leverer strøm tilbake.

DEL

Arne Nakling og familien produserer så mye egen strøm at de som eneste kunde selv kan mate nettet til strømleverandøren BKK.

– For meg er ikke miljøvennlig energi en hobby, det er en livsinnstilling, sier Arne Nakling.

BA treffer ham i hjemmet hans i Sædalen i Bergen, et hus som ikke bare er et hjem for familien på fem, men også en egen miljøvennlig strømbedrift.

SOL, JORD OG VANN

Hun er tysk, han er halvt tysk. Fra Tyskland har de fått med seg en helt annen bevissthet for miljø enn vi finner i Norge.

Mye av utstyret til strømoasen i huset kommer også fra Tyskland. Da paret kjøpte huset, som opprinnelig er fra 1930-tallet, i 2001, ville de finne en måte å forsyne seg mest mulig med egen strøm.

Det begynte med en spesiell masseovn i stuen som far i huset har satt sammen.

Ovnen holder på varmen veldig lenge og fra ovnen går det også åtte meter rør som gir vannbåren varme i gulvet. Etter det har det bare ballet på seg. Nå har familien 20 solplater på taket, som til sammen utgjør over 50 kvadratmeter.

Det siste nye er jordvarme. I fjor ble det boret 180 meter ned i jorden i hagen, og nå er det merkbar strømproduksjon selv på vinteren.

Flere utvidelser av solcellene på taket, sammen med jordvarmen har så langt økt strømproduksjonen i hjemmet med 200 prosent

GIKK BAKOVER

I kjelleren har familien et stort kontrollrom, der de kan følge med på strømproduksjon og energiproduksjon fra varmekildene.

Særlig om sommeren har dette rommet gått varmt. Den forrige strømmåleren begynte da å gå baklengs.

– Jeg må innrømme at det var litt artig, sier Arne, som til vanlig jobber som lege.

Kunnskaper om strømproduksjon og installasjoner har han skaffet seg helt selv.

For tre år siden fikk han ny strømmåler, nå kan han lese av hvor mye strøm familien bruker og hvor mye som blir til overs. Det går ut på BKKs nett. På måleren står det at familien har levert 3400 kWh til BKK de tre siste årene.

2600 av disse ble levert fra 2011 til 2012.

FASCINERENDE

– Opplegget hans er utrolig fascinerende og inspirerende, sier Bernhard Haukland, markedssjef i BKK.

De oppdaget det spesielle tilfellet i 2009, og har de siste årene betalt familien Nakling for strømmen de produserer.

– Det er ikke store summer, men det blir en symbolverdi i at vi betaler igjen, sier Haukland.

Selv anslår Nakling at han har brukt 700 000 på den miljøvennlige energiproduksjonen. I tillegg til en vanlig bil, har familien en elbil. I forbindelse med denne fikk de innvilget støtte fra Enova til ladestasjon, som de har hatt offentlig tilgjengelig de to siste årene.

– Tiltakene våre er ikke primært økonomisk motivert, sier Arne.

– Men bygger man nytt og har 30 års perspektiv, har slike tiltak absolutt mye for seg, påpeker han.

SPINNER VIDERE

Men legen, familiefaren og miljøentusiasten gir seg ikke her. Nå skal han etterisolere taket på det gamle huset, og få vannbåren varme ved inngangen og det øverste badet. I hagen lekes det med tanken om å få på plass et roterende soltre.

– Det er en stolpe med solplater som snurrer rundt og søker etter solen, forklarer Nakling. På bilfronten står heller ikke tankevirksomheten stille.

– Det er jo en kjensgjerning at elbiler ikke har like god plass som vanlige familiebiler. Jeg har hørt at det skal gå an å bygge en vanlig bil om til en elbil, og tenker rett og slett: Hvorfor ikke?

Artikkeltags