Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjer når strømmen går

Artikkelen er over 6 år gammel

Bare 1 av 4 vet hvor lang tid det tar før vi mister mobildekningen ved strømbrudd.

(Siste)

Hvor lang tid tar det før mobildekningen forsvinner under et strømbrudd? Vet du ikke svaret, er du i godt selskap.

Nordmenn har store hull i kunnskapene om strømforsyning og bruk av energi, viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for Statnett.

– Under halvparten vet at vann og avløp er avhengig av strøm for å fungere, mens bare 1 av 4 vet hvor lang tid det tar før man mister mobildekningen ved strømbrudd, sier kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett.

Nær sagt alle samfunnsfunksjoner er i dag avhengig av strøm for å fungere. Et langvarig strømbrudd vil føre til at det meste stopper opp etter en viss tid.

– Alle vet at vi trenger strøm for å få lys i lampa, varmt vann i dusjen og for å lade mobiltelefonen. Men det er kanskje lett å glemme at en bensinpumpe må ha strøm for å virke, sier Kviberg til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Hun tror årsaken kan være at vi har en svært sikker strømforsyning i Norge, sammenlignet med mange andre land. Det bidrar kanskje til at mange ikke tenker over hvor avhengige vi er av strøm i hverdagen.

Nina Young Kviberg får støtte fra avdelingsdirektør Torbjørn Hoffstad i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det har blitt gjort godt elsikkerhetsarbeid over mange generasjoner her til lands, og statistikken viser at vi har ekstremt bra oppetid på nettet. Det blir tatt som en selvfølge at vi klarer oss, sier Hoffstad i DSB.

Det er faktisk veldig viktig at alle tar inn over seg hvor nødvendig strømmen er, mener han.

– Ingen land i verden er mer avhengig av strøm enn det vi er i Norge, og vi er det landet som bruker nest mest strøm per innbygger, etter Kuwait, sier Hoffstad.

Han peker på at betalingssystemer, dører, veikryss, bensinpumper og avløpssystem, ja, all slags infrastruktur, vil bryte sammen hvis strømmen forsvinner.

– Det er i prinsippet den største utfordringen vårt samfunn har i dag, påpeker Hoffstad.

En annen ting flertallet av nordmenn ikke er klar over, er at så godt som all strømmen som produseres i Norge er fornybar.

– Bare noe over en tredjedel av befolkningen vet at 97 prosent av norsk kraftproduksjon er vannkraft. Det er litt overraskende, sier Nina Yong Kviberg.

Samtidig svarer flertallet i undersøkelsen at de erkjenner at de vet for lite om strømforsyning og energibruk.

– Det ser ut til at kunnskapen øker med alderen, og det er jo et positivt tegn, sier Kviberg.

PS! Det er også flest eldre som vet hvor lang tid det tar før mobilnettet faller ut ved et strømbrudd – nemlig mellom to og seks timer. (ANB)

Kommentarer til denne saken