Slik lager du den gode julestemningen

En rødmalt krakk ved vinduet skaper julestemning.

En rødmalt krakk ved vinduet skaper julestemning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fire tips som raskt kan få både deg og middagsgjestene til å finne den rette julefølelsen.

DEL

(Siste) I desember ønsker vi julen velkommen inn. Da skal boligen vise seg fra sin beste side. Her er fire grep som raskt kan få både deg og middagsgjestene i den rette stemningen i desember – og bevare den.

1. Mal et møbel julerødt

Gi gjestene – og deg selv – julestemning med én gang døren åpnes. En rødmalt stol, et telefonbord, en benk eller en liten krakk er en hyggelig velkomst, og kan raskt tilføre gangen den julestemningen den trenger.

Mal møbelet rødt, og du har praktisk julepynt som kan tas fram år etter år. Oppskriften er enkel: Rengjør møbelet med et egnet vaskemiddel. Puss med fint slipepapir eller en slipepad. Fjern slipestøvet med en tørr mikrofiberklut. Grunn hvis det er nødvendig.

Så maler du møbelet i rødfargen du ønsker. Bruk gode pensler eller en god rull, alt etter hva som passer til flatene du skal male. Mal to strøk, og plutselig har du en velkomst julen verdig, skriver ifi.no.

2. Hold duken hvit

Desember er for mange synonymt med familiebesøk og middagsgjester. Pinnekjøtt og lutefisk skal ned på høykant, og bordet dekkes ofte til fest flere ganger i løpet av måneden.

Saken fortsetter under bildet.

Sørg for at duken er hvit når bordet dekkes med det fineste serviset.

Sørg for at duken er hvit når bordet dekkes med det fineste serviset. Foto:

Og skal du skeie ut med sølvtøy og klassisk pyntet bord, er det en fordel at duken er hvit. En misfarget, flekket duk vil sette en demper på stemningen.

Har du en misfarget duk eller flekker som ikke går bort i vanlig vask, kan du enkelt bruke spesialmidler som både bleker og vasker duken før den legges på bordet. Det gir duker, gardiner og skjorter den hvite fargen tilbake. Så er du med en gang klar for julemiddagen.

3. Hold flekkene borte

Det hjelper lite om duken og bordløperen er nyvaskede og fine, hvis de får stygge flekker ved første, lille uforsiktighet med rødvinsglasset.

Hold julestemningen på topp gjennom alle middagsselskapene ved å impregnere tekstilene før gjestene kommer. Enten det er den hvite, nyvaskede duken, de flotte juleputene eller bordløperen som er mest utsatt, gjør du lurt i å beskytte tekstilene mot søl.

Impregneringer i sprayform kan benyttes på de aller fleste tekstiler som tåler maskinvask, og det er bare å spraye direkte på overflaten. Når duken er impregnert, preller fukt av og fett får ikke feste. Da bevares julestemningen lenger!

4. Lys opp med spray

I julen liker vi å pynte med stearinlys for den rette stemningen. Og ønsker du litt ekstra julefølelse, kan du spraymale lysestakene røde – eller annet «nips» du finner hjemme.

Du trenger nemlig ikke å kjøpe ny pynt til enhver anledning – spray de gamle lysestakene i julens farger, og du har julepynt som ikke bare ser flunkende nytt ut, men som også er miljøvennlig og rimelig. (ANB)

Hold juleduken pen med et beskyttende lag av impregnering.

Hold juleduken pen med et beskyttende lag av impregnering. Foto:

Artikkeltags