Kutt strømregningen

Høy strømregning? Nå er det tid for å sette inn sparetiltak.

Høy strømregning? Nå er det tid for å sette inn sparetiltak. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kulda er i anmarsj, og det er tid for strømsparing. Her er de gode rådene.

DEL

Hvilke tiltak som lønner seg, avhenger av hvilken bolig du har.

– Men ett tiltak er uavhengig av boligtype: installering av et system som styrer lys og varme i boligen etter behov, sier Merete Knain, områdeleder for bolig i Enova.

– Et slikt system kan i seg selv redusere energibehovet til romoppvarming med rundt ti prosent. I en gjennomsnittlig bolig med årlig energiforbruk på 25.000 kWh, kan dette gi en besparelse på rundt 1500 kroner årlig. Dette er også et av tiltakene du kan få støtte fra Enova til å gjennomføre.

Bor du i leilighet, er det neste du bør gjøre å bytte til energieffektive brune- og hvitevarer, sparepærer og vannsparende armaturer på kjøkken og bad. Har du en gammel vedovn eller gamle panelovner, bør du vurdere å bytte til mer energieffektive utgaver.

Søk støtte

– I en leilighet, er det mange forhold ved bygningen du ikke kan bestemme alene. Med enkle grep kan du likevel redusere energiforbruket med rundt 20 prosent, forteller Knain.

En pelletsovn likner vanlige vedovner i størrelse og design, og kan redusere energibruk betydelig. Med et gjennomsnittlig energiforbruk, kan en husholdning spare opptil 5.000 kroner ved å gå fra strøm til pellets. Enova gir støtte til pelletsovner med inntil 4.000 kroner.

I rekkehus bør man etterisolere kaldloft og bytte til tre-lags vinduer. Dette kan redusere energibehovet betydelig.

– Mange som bor i rekkehus vil også kunne spare store mengder energiutgifter ved å installere varmepumpe. I en bolig med gjennomsnittlig energiforbruk, kan varmepumpe kutte strømregningen med opptil 11.000 kroner, sier Knain.

Siden gamle eneboliger ofte bruker mer energi enn nye, er det mest å spare på tiltak som øker boligens evne til å holde på varmen. Slik reduseres det totale energibehovet. Mindre tiltak kan være å bytte varmekilde, installere varmestyringssystem og bytte til strømsparende utstyr.

– I enkelte husholdninger kan det også være aktuelt å installere solfangere. Solfanger til romoppvarming og varmtvann kan gi en besparelse på 7.800 kroner per år. I tillegg kan du få støtte fra Enova til installeringen. En solfanger som kun går til varmtvann, kan gi en årlig besparelse på 2500 kroner, sier Knain.

Enova

Enova jobber for at flere skal velge energibesparende tiltak.

Tiltak privatpersoner kan få støtte til, er sentralt varmestyringssystem, pelletskamin, varmepumpe til vannbåren oppvarming, pelletskjel og solfanger.

Enova er et statsforetak som eies av Olje og energidepartementet, har 55 medarbeidere og holder til i Trondheim. (ANB)

Artikkeltags