Leieprisene øker stadig i Bergen

- Stavanger har blitt et meget spesielt boligby. Med så høy aktivitet i oljenæringen og tilflytning av høyt utdannet arbeidskraft, blir det et vedvarende press på leieprisene, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

- Stavanger har blitt et meget spesielt boligby. Med så høy aktivitet i oljenæringen og tilflytning av høyt utdannet arbeidskraft, blir det et vedvarende press på leieprisene, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Men dyrest er det i Stavanger.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

I Bergen kostet det i snitt kostet det 13.350 kroner å leie en 3-roms leilighet i juli; en oppgang på 9,0 prosent fra juni. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 19,1 prosent.

Utleieprisoversikt fra landets største utleier, Utleiemegleren, viser at det i snitt kostet 13.000 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i juli.

Det er opp 4,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på hele 22,4 prosent.

I snitt kostet det 16.375 kroner i måneden for en 3-roms leilighet i Stavanger. Dette er en økning på 12,7 prosent fra juni, og sammenlignet med juli i fjor er det en oppgang på 24,4 prosent.

Dette fører til at Stavanger topper statistikken over hvor dyrt det er å leie seg en bolig i Norge.

– Stavanger har blitt et meget spesielt boligby. Med så høy aktivitet i oljenæringen og tilflytning av høyt utdannet arbeidskraft, blir det et vedvarende press på leieprisene, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Samtidig er det slik at de fastboende som også jobber i oljenæringen, som før gjerne jobbet noen år i utlandet og leide ut boligen hjemme, også er i byen for å jobbe.

– Resultatet er at det blir få ledige boliger og mange med høy betalingsevne som kjemper og å få seg et sted å bo. Det gir utslag i Norges dyreste utleiepriser, sier Farmakis.

OSLO

I Oslo kostet det i snitt kostet 8.325 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 0,5 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,0 prosent.

I snitt kostet det 10.131 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo, og det er ned 4,8 prosent fra juni. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 0,4 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 13.143 kroner i måneden; en nedgang på 1,9 prosent. Sammenlignet med juli i fjor, er det en oppgang på 6,2 prosent.

– Denne sommeren har vært noen roligere enn tidligere. Det er fortsatt høyt press i markedet, men de objektene som ligger i det øvre sjiktet, har færre interessenter, sier Nikolaos Farmakis.

Juli ble en noe roligere måned enn ventet på forhånd. Det er samtidig ventet en hektisk august i forbindelse med oppstart av studier og mange som erfaringsmessig flytter og bytter jobb på denne tiden av året.

Snart står studenter i kø på jakt etter bolig.

– Men nå begynner prisene å bli så høye at det å leie seg en egen bolig med god beliggenhet alene, begynner å bli uaktuelt for studenter. Vi ser derfor at spesielt de unge går sammen og leier seg et bokollektiv, sier Farmakis.

TRONDHEIM

I snitt kostet det 9.233 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i juli. Det er en nedgang på 9,0 prosent sammenlignet juni, men en oppgang på 3,9 prosent i forhold til juli i fjor.

– Det er full aktivitet på leiemarkedet i Trondheim nå. Det meste handler om studentene. De er mange, og det er kamp om de tilgjengelige boligene, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Trondheim, Solveig Hjallen Moan.

ROMERIKE OG BÆRUM

I snitt kostet det 8.043 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i juli, noe som er en nedgang på 8,5 prosent sammenlignet juni. I forhold til samme måned i fjor, er det en oppgang på 3,2 prosent.

I Bærum er prisene økende.

– Markedet har vært noe preget av ferietid i juli, men likevel god respons på objekter i mellomklassen, mens det har vært middels god respons på de dyreste objektene i juli, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Lysaker, Tom Anders Andersen.

Han legger til at alt tyder på at det blir bra trykk i august måned, slik det erfaringsmessig pleier å være.

SJEKKLISTE VED LEIE AV BOLIG

  • Skal du betale noe i tillegg til leiesummen?
  • Er kontrakten tidsubestemt eller tidsbestemt?
  • Har kontrakten en bindingstid?
  • Har du oppsigelsesadgang?
  • Hva slags vedlikeholdsplikt har du?
  • Har du andre plikter i henhold til leiekontrakten, eksempelvis trappevask?
  • Har leiligheten skader/mangler?

Kilde: Leieboerforeningen

Artikkeltags