(Siste)

Grønnsaker og urter dyrkes i jord, i pallekarmer, i potter og kar.

Men for å lykkes trengs det altså et minimum av både innsats og litt kunnskap.

En av hemmelighetene ved vellykkede grønnsaker er å få dem til å vokse så fort som mulig uten noen hindring i veksten.

Regelmessig vanning er en forutsetning for god vekst. Vann godt når det er tørt.

En skikkelig rotbløyte er bedre for plantene enn en daglig dusjing med vannkannen. Det er mer effektivt å la vannet synke ned i jorda fra en slange enn å vanne med en spreder.

Dyrker du i byen, bør plantene dusjes godt både over og under bladene en gang i mellom, for å skylle bort forurensing.

Får hagen din det som den vil, vil den vokse til en skog. Griper du ikke inn, vil ugress og ville planter snart ta overhånd.

Du slipper med andre ord ikke unna luking. Det gjelder også i små hager og pallekarmer Dyrker du i mindre potter og kar, vil kulturplantene stort sett dekke området og ugresset slipper ikke til.

Det beste er å luke bort alt ugress så snart det viser seg. Da er det lettest å ha med å gjøre. Har du sådd eller plantet i en rett linje, er det lettere å se hva som er ugress og hva som er grønnsakplanter.

Når du luker kan du bruke hånden, en hakke eller en liten ugressgaffel. Fordelen med en hakke er at den løsner jorda rundt plantene slik at det kommer luft til røttene.

For å hindre ugress i å spire, kan du dekke jorda. Det er mange ting du kan bruke, plengress og kompost, er bare to av mange alternativ.

I tillegg til at jorddekking hindre ugress, holder det på fuktigheten og hever jordtemperaturen. Bruker du organisk materiale som dekke, vil du også på sikt forbedre jordkvaliteten.

Ikke legg på dekke når jorda er kald, for tørr eller gjennombløt. Vær oppmerksom på at snegler liker seg godt under et slikt dekke.

Er du svært plaget av brunskogsnegler, må du vurdere fordeler og ulemper ved jorddekke.

Det blir ingen gode grønnsaker uten at de får næring. Her er det mye å velge mellom, alt fra egen kompost til flytende gjødsel på flaske.

Hva en skal gjødsle med kommer an på hva en vil dyrke og hva som er tilgjengelig. Kompost er alltid bra, både som gjødsel og som jordforbedring.

Gressklipp fungerer også bra. Hva en ellers vil bruke, blir opp til den enkelte dyrker.

Det viktigste er at grønnsakene får den næringen de trenger for å utvikle seg og smake godt. (ANB)