Lyn satte tre hus i brann

Lynet slo ned mange steder i Hordaland i helgen.

Lynet slo ned mange steder i Hordaland i helgen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nesten 100 000 Hordalands-hjem truet.

DEL

Det regnet godt i helgen. Himmelen åpnet seg særlig lørdag kveld og natt til søndag, med tilhørende torden og lynnedslag. I alle fall tre branner denne natten skyldes sannsynligvis været.

– Brannårsaken er det jo politiet som har etterforskning på, men to branner i Morvik natt til søndag, samt en på Voss, skyldes mest sannsynlig lyn, sier vaktkommandør ved Bergen brannvesen, Thorstein Nerås, til BA.no.

Ifølge forsikringsselskapet Gjensidiges beregninger er 100.000 hjem i Hordaland utsatt for tilsvarende brannfare. Og det er om sommeren det skjer.

Erfaringsmessig vil det de neste månedene tordne og lyne over store deler av landet vårt. I fjor registrerte Gjensidige over 400 slike skader i Hordaland med utbetalinger på nærmere ti millioner kroner. Hjem uten overspenningsvern er sårbare.

– Bruk overspenningsvern i sikringsskap og foran elektronisk utstyr, er det klare rådet fra Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige.

Da hadde mange av problemene vært unngått og man kunne spart millioner av kroner hvert år. En stor del av overspenningsskadene oppstår enten fordi man ikke har overspenningsvern eller de ikke fungerer.

– Overspenningsvern for elektronisk utstyr må være forsikringsgodkjente (FG er Forsikringsselskapene godkjenningsnemnd), men dessverre er flertallet ikke det. Mange vil ikke holde mål i det norske strømnettet, skriver Rød i en pressemelding.

Alle skader som følge av lynnedslag dekkes hvis du har en boligforsikring, men lynet skaper ofte mindre skader som ikke overstiger egenandelen. Det enkleste man kan gjøre selv, er å trekke ut stikkontakter når det er dårlig vær.

Artikkeltags