Lyspærer i søpla

 Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell startet kampanjen for å få flere nordmenn til å kaste lyspærene i miljøstasjoner, ikke i søpla.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell startet kampanjen for å få flere nordmenn til å kaste lyspærene i miljøstasjoner, ikke i søpla. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvert år havner 45 millioner lyspærer fra norske husholdninger rett i søpla.

DEL

Annenhver nordmann kaster lyspærene som inneholder en lang rekke miljøgifter.

Derfor markerte miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i helga oppstarten av et «pærekraftig» inititativ for å øke innsamlingen av brukte lyspærer.

– Jeg tror de færreste ville kastet de brukte lyspærene i søpla dersom de hadde visst hvor miljøskadelig dette er. Forbrukerne har rett og slett for lite kunnskap om dette, sier Gunnar Murvold, administrerennde direktør i RENAS som står bak den nye pærekampanjen for å få samlet inn flere brukte lyspærer.

Bare 4-5 millioner av de nærmere 50 millioner lyspærer som kastes hvert år, blir forsvarlig tatt hånd om.

Murvold mener det urovekkende at så få lyspærer havner i retursystemet, nettopp fordi pærene inneholder kvikksølv og andre miljøgifter som skader miljøet.

En undersøkelse Norstat har gjort på vegne av returselskapet RENAS viser at de fleste av oss vet lite om hvor skadelig det er å kaste lyspærene i restavfallet.

Hver fjerde nordmann leverer brukte lyspærer i dagligvarebutikk, mens like mange kvitter seg med lyspærene hos kommunale avfallsmottak. Den resterende halvparten ender stort sett i restavfallet.

RENAS har derfor tatt initiativet til en nasjonal mobilisering som skal øke innsamlingen. Med seg på laget har de fått Naturvernforbundet, Kiwi og IKEA, OSRAM og det kommunale avfallsselskapet Lindum.

Under åpningen av kampanjen leverte miljøvernministeren sine lyspærer hos en Kiwi-butikk i Oslo. Et av hovedformålene med kampanjen er å minne nordmenn på at brukte lyspærer kan leveres i dagligvarebutikken.

Myndighetene har i en årrekke pålagt alle butikker som selger elektriske produkter å ta i mot tilsvarende produkter i retur for miljøriktig behandling.

De skal også informere om ordningen – dette gjelder også lyspærer. Likevel viser Norstat-undersøkelsen at 50 prosent av forbrukerne ikke er klar over butikkenes plikt til å ta i mot brukte lyspærer.

– Jeg synes disse tallene er skremmende, og det er dette vi nå vil gjøre noe med. Det skal være enkelt å gjøre miljøvennlige valg, og noe av det enkleste man kan gjøre er å ta med de gamle lyspærene dit hvor man har handler dem, sier Gunnar Murvold.

Undersøkelsen viser også tydelige meningsforskjeller mellom kvinner og menn om arbeidsfordelingen i hjemmet:

På spørsmål om hvem i hustanden som skifter lyspærer, svarer hele 92 prosent av mennene at de tar seg av denne jobben.

Kvinnene er noe mer beskjedne, men selv blant dem svarer omtrent halvparten at det er de skifter pærene.

Det regnestykket går ikke opp, men Murdal er ikke så veldig overrasket over funnene:

– Jeg tror nok vi menn har en lei tendens til å «glemme» hvor lang tid det går mellom hver gang vi skifter lyspærer, og hvor mange vår bedre halvdel faktisk skifter i mellomtiden, sier han. (ANB)

Artikkeltags