Renate Morland og samboeren Ray Parker er på jakt etter et nytt sted å bo. De la ut en annonse på nettstedet Hybel.no, i håp om at noen skulle kontakte dem med drømmeleiligheten til leie.

– FALT HELT FOR LEILIGHETEN

Og det tok ikke lang til før de ble kontaktet av britiske Sylvia Tailor, som hadde en leilighet i Bergen sentrum. Den var rundt 50 kvadratmeter stor, og Renate og Ray kunne få leie den for 6500 kroner i måneden. I leien var både strøm, internett og TV inkludert.

– Vi falt helt for leiligheten, sier Renate, som lykkelig besvarte mailen fra Sylvia Tailor.

Den eneste ulempen var at utleieren bodde i England. Derfor skulle Ray og Renate overføre en måneds husleie til budfirmaet TNT. De skulle deretter få se leiligheten, og dersom de var fornøyde, skulle pengene overføres videre fra selskapet til utleieren.

– Leiligheten er jo veldig billig da. Dere reagerte ikke på prisen?

– Nei, først tenkte vi bare at dette var en utenlandsk dame, som ikke kjente prisnivået her i Bergen, innrømmer Renate, som likevel så varsellampene blinke etter en stund.

TIPS FOR Å UNNGÅ SVINDEL

Det bør de også gjøre når man blir bedt om å overføre penger til utenlandske kontonumre, ifølge nettstedet Hybel.no. De har laget en liste med tips til hvordan brukerne skal unngå å bli svindlet i boligjakten.

Blant rådene er blant annet «om noe ser for godt ut til å være sant er det ofte det» og «aldri send penger til utlandet».

– FØLTE NOE IKKE STEMTE

Etter å ha sendt noen e-poster frem og tilbake, prøvde Renate å få Tailors telefonnummer.

– Vi tenkte at det var lettere å snakke sammen, men hun vred seg hele tiden unna, forteller Renate.

Da paret hadde gitt beskjed om at de var interessert, kom det stadig flere e-poster fra utleieren.

– Hun var veldig ivrig etter å få en bekreftelse på at vi hadde overført penger. Vi fikk flere og flere e-poster, og etter en stund følte vi bare at det var et eller annet som ikke stemte der, sier Renate.

SIKKERHETSSJEKK

Samboeren til Renate, Ray, er fra England, og han kjenner godt til selskapet TNT.

– Vi bestemte oss for å ta en sikkerhetssjekk. Takk og lov for det, legger Renate til.

Paret sier de ringte til TNT, som kunne fortelle at de ikke var involvert i dette.

– De sier dette er svindel, og at de ikke driver med pengeoverføringer på denne måten, forteller Renate.

FLERE LIKE SAKER

BA.no har tildigere skrevet om en liknende svindelsak. Fremgangsmåten de to utleierne har brukt er tilnærmet identisk.

Begge er britiske og hevder har jobbet i Norge i noen år. Sylvia Tailor hevder overfor Ray og Renate at leiligheten er nedbetalt. Det samme gjorde utleier i den andre saken. Begge utleierne sier også at de er overført til England, for å jobbe med et nytt, stort prosjekt, arbeidsgiveren har der.

Administrerende direktør i TNT, Terje Ragnem, sa tidligere til BA at man skal kontakte kundesenteret dersom man mistenker svindel, slik som Ray og Renate.

– En kunde som mistenker svindel kan ta kontakt med kundesenteret vårt. De vil finne ut om forsendelsen er ekte, forklarte han.

Ragnem mente ellers at det ikke var så mye selskapet kunne gjøre.

– Dette er folk som misbruker navnet vårt, og vi har ingen ting med dem å gjøre.

Renate mottok en e-post som tilsynelatende kommer fra selskapet. Der bes hun om å sende inn en bekreftelse fra banken på at pengene er overført. E-posten er signert «Michael Thompson, TNT Financial Department».

Renate forteller at hun svarte utleier med at pengene var overført, men sier til BA.no at dette ikke stemmer.

– Vi jattet med, mest for å se hva som kom til å skje.

Tailor har ikke svart på BA.nos henvendelse tirsdag kveld.