Gå til sidens hovedinnhold

2 av 3 betaler for mye for strømmen

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå er det enkelt å gjøre noe med det.

(Siste)

[Østlendingen]  Forbrukerrådet har undersøkt nordmenns strømvaner. 2 av 3 bytter sjelden leverandør. Dermed betaler vi for mye for lys og varme. Nå er det enkelt å gjøre noe med det.

Forbrukerrådet lanserte mandag strømpris.no som gjør det enkelt å kutte strømregningen før vinterkulda setter inn.

– Vi vet at prisforskjellene fra den dyreste til den billigste avtalen kan være på mange tusen kroner i året. Med strømpris.no vil det bli enklere for forbrukerne å finne den avtalen som passer dem best, sier forbrukerminister Solveig Horne.

Strømprisene endrer seg hele tiden. Har man en gammel avtale, betaler man ganske sikkert overpris. Forbrukerrådet har spurt tusen husstander om deres strømvaner.

Undersøkelsen viser at:

- 2 av 3 husstander ikke har byttet strømleverandør de to siste årene.

- yngre bytter oftere leverandør enn eldre. Halvparten av dem under 30 år har byttet.

- 8 av 10 over 60 år ikke har byttet strømleverandør de to siste årene.

Dette betyr at de fleste av oss har høyere strømregning enn nødvendig.

Betaler for mye

– Strømselgerne øker ofte prisen på gamle avtaler, uten å informere kundene andre steder enn på egne nettsider. Har du en eldre avtale betaler du dermed for mye, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Undersøkelsen viser også at strøm er en «guttegreie». 7 av 10 menn sier at de har inngått avtalen på vegne av husholdningen.

– Menn gjør åpenbart en dårlig jobb, så det er på tide at kvinnene kommer på banen og bytter til en billigere leverandør, oppfordrer Flesland.

Med høst og vinter foran oss kan det dermed være betydelige beløp å spare på å bytte strømleverandør. På strømpris.no er det vanligste forbruksmønsteret forhåndsutfylt, men det er enkelt å legge inn eget forbruk for å få nøyaktig prissammenligning.

Mye å spare

Folk med et vanlig årsforbruk på ca. 20. 000 kWh vil kunne spare betydelige beløp ved å bytte strømleverandør.

Det finnes veldig mange som betaler overpris for strømmen. Har du ikke kontroll på hvilken strømavtale du har, betaler du sannsynligvis for mye. Veldig mange har inngått avtaler gjennom foreninger, fagforeninger og andre organisasjoner. Ofte er slike avtaler svært ugunstige.

– Sjekk hva du betaler for strømmen og bytt til en billigere leverandør. Å bytte er både enkelt og gratis, sier Flesland. (ANB)

Kommentarer til denne saken