Nettbruk over alle grenser

Veksten fra smart-mobiler og nett-tavler er hovedårsaken til at nettbruken har eksplodert i norske hjem.

Veksten fra smart-mobiler og nett-tavler er hovedårsaken til at nettbruken har eksplodert i norske hjem. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nettbruken har eksplodert i norske hus og hjem.

DEL

En undersøkelse fra Kabel Norge viser at norske hjem nå inneholder om lag ni millioner enheter som bruker nettet, og hele tre millioner av dem er blitt kjøpt det siste året.

Kabel Norge har i flere år målt en sterk økning i bredbåndstrafikken og siste år var den på hele 60 prosent.

Nå viser ferske tall innhentet av Norstat at økningen i antall enheter som benytter bredbåndsnettene også har eksplodert.

Bare én prosent av norske husstander inneholder ikke utstyr som bruker nett, viser den representative undersøkelsen med 1.000 respondenter.

39 prosent oppgir at de har 1-2 enheter som bruker nett i husholdningen, 38 prosent at de har 3-5 enheter og 17 prosent sier de har 6-10 enheter.

– Undersøkelsen viser at det faktisk er hele 88.000 norske husholdninger som har over 11 enheter tilknyttet nettet, og 22.000 av dem har opp mot 20 enheter, sier styreleder Øyvind Husby i Kabel Norge.

– Et norsk hjem begynner dermed å nærme seg en liten bedrift i IT-kompleksitet.

Når svarene multipliseres med antallet husstander i Norge, viser regnestykket altså at det er nesten nio millioner nett-tilkoblede enheter rundt om i de norske hjem.

Med en befolkning på fem millioner, betyr det at nordmenn i snitt har nesten to nett-tilkoblede enheter hver.

Undersøkelsen viser også at veksten i antall nett-tilkoblede enheter er enorm.

Halvparten (49 prosent) oppgir at husstanden har skaffet seg 1-2 nye enheter siste år, mens 13 prosent oppgir at de har skaffet seg 3-5 nye nett-enheter. Det tilsvarer hele tre millioner nye enheter siste år.

Veksten i husholdningenes nett-tilkoblede enheter på hele 50 prosent bare det siste året.

– Dette er voldsomt, og enda et signal på den enormt raske utviklingen vi ser i nordmenns bredbåndsbruk, sier Husby, som tror dette er bare begynnelsen.

– Vi tror svært mye av veksten vi nå ser kommer fra smart-mobiler og nett-tavler samt at brukermønsteret endrer seg mot stadig mer ressurskrevende tjenester som video på nett. Og dette er bare begynnelsen.

Husby mener ny forbrukerelektronikk kommer til å benytte nettet, og at folks krav til å kunne se langt bedre kvalitet på nettet (HD og 3D) vil føre til en fortsatt kraftig vekst.

Dette vil igjen føre til behov for nye milliardinvesteringer i nett og infrastruktur, i tillegg til at nettet i framtiden må styres smartere enn i dag. (ANB)

Artikkeltags