Nøkkel på et «lurt sted»

Nøkkelen under matta: Overraskende mange regner det fortsatt som et trygt sted å oppbevare husnøkkelen.

Nøkkelen under matta: Overraskende mange regner det fortsatt som et trygt sted å oppbevare husnøkkelen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fire av ti nordmenn gjemmer fortsatt husnøkkelen på «et lurt sted».

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

De fleste legger den i garasjen eller under en stein, men mange velger også klassikeren «under dørmatta».

Ifølge en ny YouGov-undersøkelse gjemmer 39 prosent husnøkkelen på et lurt sted av og til.

I byene er folk litt mer skeptiske enn gjennomsnittet: I Oslo er det for eksempel bare 27 prosent som innimellom tyr til «lure» gjemmesteder for husnøkkelen.

– Det er rart at så mange fortsatt bruker denne formen for adgangskontroll til boligen. Tiden da det var trygt, er for lengst forbi, sier Bjørn Haugsvær i Jernia-gruppen, som står bak undersøkelsen.

– Meningen er at familie eller venner skal finne nøkkelen, men med så lite kreativitet, er sjansen stor for at andre finner den først.

En løsning på problemet kan være å få laget husnøkler til alle som kan trenger det.

– Men da øker jo også risikoen for at noen av nøklene kommer på avveier. En annen løsning kan derfor være å gå over til boliglås med kode, sier Haugsvær.

Han tror kodebaserte låser vil bli vanligere framover.

– På arbeidsplasser har elektronisk adgangskontroll vært i bruk lenge fordi mange skal ha tilgang til de samme dørene, sier Haugsvær til Newswire*.

– Men det er først og fremst design og utforming som har gjort dem uaktuelle for boliger. Nå skjer det imidlertid mye på designsiden, samtidig som prisen er på vei ned.

En elektronisk huslås kan åpnes med fjernkontroll eller brikke, men vanligst er det bare å bruke kode. De kan også ha midlertidige koder, slik at for eksempel en håndverker kan ha adgang i 24 timer.

At tyver finner nøkkelen og låser seg inn, betrakter forsikringsselskapene på samme måte som om de tar seg inn gjennom et åpent vindu.

I sikkerhetsforskrifter for innbruddserstatning heter det at nøkkel skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende.

– Å gjemme nøkkelen, slik at hvem som helst kan få tak i den, er et brudd på forskriftene, men vi vurderer hvert tilfelle for seg, forteller fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.

– Et kort fravær fra hjemmet vil kunne gi lavere erstatningsreduksjon enn om man reiser bort for en lengre periode og har nøkkelen på et «lurt sted».

I vurderingen er også graden av oppfinnsomhet avgjørende.

– Under dørmatta eller i en åpen postkasse, er opplagte steder for en tyv å lete. I et forsikringsoppgjør skilles det også på om nøkkelen var plassert rett ved huset eller om den var gjemt et stykke unna bygningen, sier Lycke. (ANB)

*Newswire er et kommersielt pressebyrå. Jernia er en av byråets kunder.

Artikkeltags