Nye leiligheter kan styres med nettbrett og telefon

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Lyset slukkes og strømmen til alle brannfarlige apparater slås av når du legger deg i sengen. I stuen er kamera og TV koblet til legekontoret. På badet er det alarmknapp ved gulvet i dusjen.

DEL

Foreløpig er ikke dette vanlig teknologi i bergenske hjem, men på Slettebakken er det bygget 108 leiligheter med en enkel infrastruktur for såkalt velferdsteknologi.

– De som flytter inn her får en grunnpakke med leiligheten, så kan man knytte til ulik teknologi for å møte ulike behov, sier Tor Sætrang i Fornebu consulting.

Han er teknologikonsulent i et samarbeid om velferdsteknologi mellom blant andre Bybo og Husbanken.

TRÅDLØS TRYGGHET

Eldre har kanskje noen behov, mens en ung funksjonshemmet har andre. Tanken er at stammen i systemet bygges med huset.

– Hvis det bygges med huset blir det billigere, men dette systemet kan installeres i alle hus. På Tau i Rogaland har vi installert et slikt system i et vernet hus der det nesten ikke er lov å slå en spiker i veggen, sier Sætrang.

Systemet er i utgangspunktet trådløst. Noe kabling kan legges i veggene dersom det bygges nytt. I nybygg kan enkelte komponenter erstatte komponenter som uansett ville blitt installert.

– Ett eksempel er lysbrytere. De kan erstattes av våre trådløse brytere, og da slipper du jo utgifter til tradisjonelle lysbrytere, forklarer Sætrang.

Denne uken var blant andre representanter for kommunen på omvisning i en av teknoleilighetene på Bjerknes plass.

PRIS FRA 40 000 KRONER

Pris var naturligvis et av punktene som raskt ble et tema.

– Systemet koster fra 40.000 kroner til 100 000 kroner. Prisen er avhengig av boligen og hvilket oppsett man velger, sier Sætrang.

Foreløpig er det ikke noen automatikk i at brukere får dekket dette utstyret, men det er mulig å søke for eksempel kommunen eller Nav om støtte.

Jo flere dippedutter du vil koble til systemet, jo høyere blir prisen. Boligens alder og utforming vil også ha noe å si for kostnadsnivået.

Systemet styres via nettbrett eller mobiltelefon. I leilighetene er det diskré knapper og brytere som ser ut som vanlige lysbrytere.

ÅPEN TEKNOLOGI

– Teknologien er åpen, og ulike leverandører kan knytte utstyret sitt til. Informasjon fra én sensor må kunne deles med flere. Det holder med en sensor i gangen. Det skal ikke være nødvendig at det ser ut som det er Reodor Felgen som bor her, sier Sætrang spøkefullt.

Harald Breistein, leder for kommunalt råd for funksjonshemmede, likte det han fikk se og høre på Slettebakken.

–Vår bekymring er at teknologien skal fortrenge gode møter mellom mennesker i omsorgssituasjoner, men i dette prosjektet ser det ut til å være ivaretatt, mener han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken