Rundt 30 aktivister fra Bergen Boligaksjon brøt seg inn i Sydneshaugen 10 i går. Aktivistene godtar ikke at eiendommen står der ubrukt så lenge behovet for boliger i sentrum eksisterer.

Det er ikke første gang samme gjeng tyr til samme virkemidler - attpåtil i samme hus.

– Det er faktisk en reokkupasjon. Mange av oss var med og okkuperte dette huset for to år siden, sier «Geir».

– Poenget er å få til en dialog og satt problemet på dagsorden igjen. Dette er ikke en slags demonstrasjon mot øvrigheten, mener han.

Men i løpet av de to årene som har gått siden sist det gamle huset ble fylt av engasjerte ungdommer, har ingenting skjedd. Universitet, som eier bygningen har ikke foretatt seg noe som helst. De skylder på at huset er fullt av sopp.

– VÆR VARSOMME
Da var det på tide med en lite markering igjen.

– Hallo! Dette er bare en av fire eiendommer på rekke her som Universitetet ikke gjør noe med, fortviler arkitektstudenten Anne Khatrine Vabø.

Politiet kom også på besøk i går kveld. Ikke med rambukk og tåregass. Men med velmenende råd til storrøykende og lesende aktivister.

– Vi har gitt dem beskjed om å være forsiktige med ild. Det er jo et brannfarlig hus i et brannfarlig strøk, sier vaktsjef Per Stiegler ved Bergen Politikammer.

GODT INNTRYKK
Men om det var en koselig pratevisitt politiet avla i går kveld, er det ikke sikkert at det blir like kjekt neste gang de stikker innom.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende og politimesteren er orientert. Men foreløpig vet vi ikke hva vi skal gjøre. Vi ser situasjonen an. Men sett bort fra at de har gjort en ulovlig handling, har vi et godt inntrykk av ungdommene, sier Stiegler.

Men eiendomsdirektør ved Universitetet, Martha Skauge, vil ikke ha ubedte demonstranter i sitt tomme hus.

– Vi er veldig lite glade for at folk bryter seg inn i huset og begår hærverk. Det er mange måter å formidle et budskap på, men jeg skjønner ikke at det må være nødvendig å ty til straffbare handlinger, sier hun.

Eiendomsdirektøren har ingen planer om å inngå en dialog med okkupantene.

– Jeg kommer ikke på besøk. Vi har ingenting å snakke om. Dette blir en sak politiet får ta seg av, mener Skauge.