(Siste)

[Bergensavisen] Åge Jørgenvik (46) har bygd helårsbasseng til seg og familien.

Det flunkende nye bassenget til ligger godt synlig og frister bak glassveggene på en nybygd vinterhage.

Konas idé

Ideen om å bygge et eget basseng var det Åges polske kone som kom opp med.

– I andre europeiske land er det mer vanlig å ha basseng hjemme. Min kone ville gjerne ha det, så var det opp til meg å finne ut av alt og fullføre prosjektet, forteller han til Bergensavisen (BA).

Åge fant fram til en polsk leverandør av ferdigstøpte glassfiberbasseng. De er langt rimeligere enn de betongstøpte variantene.

Oppvarming koster

– De kommer i ulike størrelser og dybder. Vårt er seks meter langt, tre meter bredt og cirka 1,4 meter dypt.

Bassenget er gravd ned i bakken og satt på et støpt underlag som tåler vekten av rundt 25.000 liter vann. Oppvarming skjer ved hjelp av en varmepumpe.

– Jeg har ikke regnet på hvor mye det kommer til å koste meg å holde vannet badevarmt, men det blir nok en god del, sier bassengeieren, og legger til:

– Men jeg håper sola vil stå for en del av oppvarmingen midt på sommeren.

Viktig å søke

For å kunne bruke bassenget året rundt, laget han et tilbygg til bassenget. Totalt kom prosjektet på mellom 250.000 og 300.000 kroner.

– Jeg tror det er vel verdt pengene. Her kan vi ha bassengparty og kose oss, sier han, som nå satser på å selge basseng gjennom firmaet Emil Swimmingpool.

Han presiserer at det er viktig å søke kommunen om tillatelse før man skaffer seg basseng.

– For oss gikk det greit å få godkjent søknaden, men prosjekteringen måtte skje gjennom en entreprenør, sier Jørgenvik. (ANB)

(FAKTARAMME)

- Svømmebasseng kommer i mange ulike utførsler og materialer, blant annet: Glassfiber, stålplater, aluminiumspaneler, betong og isoporblokker (som fylles med betong/armering).

- Sett deg inn i reglene i plan- og bygningsloven for du skaffer deg basseng.

- I paragraf 83 står det blant annet at «basseng og brønn skal til enhver tid være sikret slik at barn hindres fra å fall i dem». (ANB)